unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vindkraft som granne? Nej tack!

Våra grannar Danmark, Tyskland och Norge drar kraftigt ner på vindkraftsutbyggnaden. Så bör även Sverige göra.
Jan-Erik Karlsson, Bengt Svensson och Kennet Karlsson är kritisk till utbyggnaden av vindkraft i Uppvidinge kommun.
Jan-Erik Karlsson, Bengt Svensson och Kennet Karlsson är kritisk till utbyggnaden av vindkraft i Uppvidinge kommun.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norges statsminister Erna Solberg har sagt (NRK) att vindkraft inte längre är aktuellt på land och förklarar att regeringen tagit intryck av det kompakta motståndet. Tyskland minskar subventionerna till vindkraften och ökar kraven på avstånd till bostäderna. Vindkraften är opålitlig som bara ger ström under 30 procent av tiden - en ickevara som aldrig kan stå på egna ben.

Det folkliga motståndet beror ju på försämrad levnadsmiljö med hörbart och ohörbart buller som orsakar sömnlöshet och sjukdomar och ingreppet i naturen som dödar insekter, fladdermöss och fåglar, särskilt de stora rovfåglarna såsom kungs- och havsörn. Sprickan mellan den exploaterade landsbygden och den konsumerande staden växer.

I Uppvidinge planerar det Göteborgsbaserade Stena Renewable AB Sydsveriges största vindpark i Tvinnesheda - Badeboda. Den fick tillstånd år 2012 för 50 stycken 191 meter höga verk men det var inte nog. Stena ville vinstmaximera och ansökte år 2017 om ändring till 200 meter höga verk. Svea Hovrätt insåg att höjningen kan påverka omgivningen i flera avseenden bland annat det relativt nyetablerade och unika häckningsområdet för kungsörn som finns i området. Svea Hovrätt ville behålla den biologiska mångfalden och förbjöd höjningen av verken.

Eftersom Stena inte fick höja verken så förlänger de i stället vingarna som påverkar omgivningen mer än en höjning skulle ha gjort. Vingarnas sveparea ökar med 125 procent och kortaste avstånd från marken till roterande vingar minskar till 41 meter, samt att periferihastigheten på vingens spets blir otroliga 565 km/h. Självklart blir kollisionsrisken större för alla fåglar, det skadliga ohörbara bullret ökar, ingreppet i naturen blir större med bredare, rakare och kraftigare vägar mm. Upphandling av verk med längre vingar pågår utan tillstånd från myndigheterna. Stena rundar Hovrättens dom och orsakar ännu större påverkan på omgivningen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Får det gå till så i en rättsstat?

Vindkraft som granne? Nej tack. Biologisk mångfald? Ja tack.

Föreningen Vi, ordf. Jan-Erik Karlsson, v ordf. Bengt Svensson, kassör Kennet Karlsson

Läs mer

Ny tjänst på inrättas på kommunen

Uppvidinge

Ny tjänst på inrättas på kommunen

En ny tjänst ska inrättas som ska arbeta med om- och nybyggnader i kommunen.

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

Debatt

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Kommunen söker miljoner i coronastöd

Coronaviruset

Kommunen söker miljoner i coronastöd

Rekryteringen av ny personal och hyrpersonal har varit dyrast under pandemin.

17-årig flicka ledde männens övergrepp på 13-åring

Sexhärva

17-årig flicka ledde männens övergrepp på 13-åring

Två män har vid flera tillfällen haft samlag med en 13-årig flicka. I sexhärvan spelar en 17-årig flicka en central roll.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Fossilfria el- och hybridbilar rullar allt oftare på vägarna.

Feature

Stefan Edman listar positiva klimattrender

Förnybar energi ökar rekordmycket, kolet håller på att avvecklas i de gamla industriländerna och allt fler elbilar rullar på vägarna. Detta är några goda exempel som författaren Stefan Edman påtalar.