Annons

Vindkraften kanske kan rädda katterna

Naturen är brutal. Det ser vi ofta, vi som bor ute på landet.
Insändare • Publicerad 27 mars 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Märkte nyligen att det halvdussin katter som bor i min ladugård minskat i antal och ändrat beteende. Rävar eller lodjur orsaken? Nej, vid ett tillfälle fick jag se ett par stora fåglar som satt på taknocken. När de flög såg jag att vingarnas undersidor var vita, något som kännetecknar yngre kungsörnar. En katt som befinner sig ute på ett öppet fält och blir observerad av en örn är illa ute. Den stackars katten kommer dödligt skadad få följa med upp i luften.

Örnarna har återkommit sporadiskt och svävar då över ”matstället” på hög höjd eller sitter på lagårdstaket och spanar. Jag kan inget göra. Skjuter jag en örn får jag troligtvis fängelse och blir utsatt för trakasserier av djuraktivister från stan.

Annons

Möjligtvis finns det en annan lösning på örnproblemet. Jag har märkt att när örnarna lämnar byn flyger de mot det område där ett göteborgskt finansbolag står i startgroparna för att bygga femtio cirka 200 meter höga vindkraftverk.

På internet kan man hitta vad som händer med örnar som flyger in i vindkraftparker. En fågel som träffas av ett vindkraftsblad vars spets kommer farande med flera hundra kilometer i timmen blir massakrerad. ”Lågstatusfåglar” som kråkor och duvor som träffas av bladen blir lockande kadaver för rovfåglar som då hamnar i riskzonen.

Jag känner stark oro över de femtio vindkraftverken som vi närboende försökt stoppa men inte lyckats med. Att slåss mot både storfinansen, miljöetablissemanget och kommunpolitiker går inte i längden. Långsiktiga hälsoeffekter orsakade av de kontinuerliga tryckvågor som de stora bladen orsakar på allt levande vid rotation, mörkas och debatteras inte ens. Trots att världshälsoorganisationen WHO:s rapport från 2018 bekräftat medicinska effekter som länge ignorerats.

För mig är det enda positiva med vindfarmen att örnarna troligtvis blir ihjälslagna och att därmed mina katter får en tryggare tillvaro.

Bo Hjalmarsson, Uppvidinge

Bo Hjalmarsson ser inte många fördelar med vindkraft, men han verkar ha hittat en.
Bo Hjalmarsson ser inte många fördelar med vindkraft, men han verkar ha hittat en.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Annons
Annons
Annons
Annons