– Vi håller på att undersöka det, en del hör ihop med att vi har fått färre patienter på landsbygden, att fler väljer att lista sig i stan där man arbetar. Frågan vi ställer oss är hur vi kan matcha upp det behovet, alltså en rörelse från landsbygd till stad. En annan faktor som påverkar listningen generellt är att vi har ett mindre mottagande av flyktingar än tidigare och det påverkar också vår listning, säger Magnus Frithiof som är tf verksamhetsområdeschef för primärvården men som också leder omställningsprogrammet Närmare kronobergaren där just primärvården ska stärkas.
Det vi tror är att vi måste utöka tillgängligheten, patienterna vill ha kontakt snabbt idag.
Annons
- Magnus Fritihof, tf verksamhetsområdeschef för primärvården
Han har också fått uppdraget att se över hela strukturen av dagens vårdcentraler inför kommande förändringar. En utredning som ska bli klar under våren 2025.
Annons
Är tappet av patienter ett hot mot någon eller några av dom på sikt?
– Det vet jag inte i dagsläget, men min målsättning är att vi ska kunna tillgodose behovet av vård för så många som möjligt i framtiden. Så det behöver inte vara det, men det kan så klart bli en konsekvens. Det får jag återkomma till, säger Magnus Frithiof.
Antalet listade patienter i Kronoberg
2021 : Offentliga vårdcentraler: 135 696 Privata: 65 297 Olistade: 942
2024 (maj): Offentligt drivna vårdcentraler: 131 975 Privata: 69 709 Olistade: 1 046
De fyra vårdcentraler som förlorar flest listade patienter är Birka, vårdcentralen på Teleborg, i Alvesta och i Lenhovda.
– På Teleborg genomförde vi ett pilotprojekt med nya digitala lösningar, det som i förlängningen sedan användes i 1177direkt och när det sedan rullades ut i hela länet så var det patienter som inte längre kände någon anledning att list sig just på Teleborg, säger Magnus Frithiof.
För övriga vårdcentraler har det främst handlat om läkarbemanning och problem med tillgängligheten menar han. När bemanningsläget ljusnat har också antalet listade patienter blivit något bättre.
– Och vi ser faktiskt att vi har en positiv trend efter sommaren för helheten men under de senaste tre åren har det varit vikande. Sen varierar det och vi har vårdcentraler i Region Kronobergs regi som också ökat. Det vi tror är att vi måste utöka tillgängligheten, patienterna vill ha kontakt snabbt idag.
Annons
Annons
Idag saknar Älmhults kommun helt en vårdcentral driven av Region Kronoberg.
Tror du att Region Kronoberg kommer att dra sig ur fler kommuner framöver?
– Det vet inte jag och det tror jag inte. Jag hade gärna sett att vi haft en offentligt driven vårdcentral även i Älmhult. Återigen, jag vill att vi i regionen ska tillgodose kronobergarnas behov i stort.
Läs mer: Debatt: ”Vårdcentralerna i Åseda och Lenhovda presterar bra”
Läs mer: Insändare: ”Vi är oroliga för våra patienters liv”
Läs mer: Insändare: ”Det är oförsvarligt att låta det gå så här långt”
Läs mer: Tusentals Kronobergare utestängda från regionens digitala satsning
Läs mer: Regionen vill ansluta alla vårdcentraler: ”Det hade gynnat kronobergarna”
Läs mer: Här är fem saker som majoriteten i regionen satsar på