Annons

Ingen ekonomisk återställare med Alliansen

Kapade vårdköer, fler alternativa driftsformer, vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin och bättre tillvaratagen kompetens bland medarbetarna. Men ingen omedelbar skattesänkning – så ser Alliansens budgetplaner ut för Region Kronoberg vid en valvinst i höst.
Växjö • Publicerad 4 juni 2018
Yngve Filipsson (L), Mikael Johansson (M), Eva Johnsson (Kd) och Sven Sunesson (C) levererar alliansens trettonde gemensamma budget i Region Kronoberg. Med hopp om att få driva igenom den efter valet i höst.
Yngve Filipsson (L), Mikael Johansson (M), Eva Johnsson (Kd) och Sven Sunesson (C) levererar alliansens trettonde gemensamma budget i Region Kronoberg. Med hopp om att få driva igenom den efter valet i höst.Foto: Jens Nielsen/SMP

Regionens totala ekonomi ser just nu ut att gå mot ett överskott under 2018, men inte hälso- och sjukvården. Trots rejäla tillskott av statsbidrag och nya skattemiljoner i storleksordningen 240 miljoner kronor till hela regionens ekonomi fortsätter vården att blöda.

– Vi behöver första året på oss att få ordning på ekonomin, vi går in i 2019 med ett strukturellt underskott i hälso- och sjukvården på närmare 100 miljoner och då måste vi börja med det innan vi kan gå mot skattesänkningar 2020, säger Mikael Johansson moderaternas nya toppnamn i regionvalet.

Annons

– Kronoberg ska i alla fall inte ha landets högsta skatt landstingsskatt och idag skiljer det 29 öre ner till nästa om man frånser Stockholm, menar Sven Sunesson.

De senaste två mandatperioderna Alliansen har regerat har båda gett Kronobergarna två skattehöjningar, är det inte den ekonomiska verkligheten som styr och inte er vilja att sänka skatten?

– Det är väl därför vi inte vågar säga att vi ska sänka med 20–30 öre nu utan att det måste följa ekonomin. Det finns många som förespråkar skattehöjningar på två kronor de närmaste åren för att klara uppdragen. Det vet vi inget om men vi ska göra vårt bästa för att det inte ska bli så, säger Sven Sunesson.

Alliansen har riktat in sig på fyra områden man särskilt vill agera i med sin budget vid en valvinst:

Vårdköerna ska kortas; vårdcentralen ska bli viktigare i vården och komma närmare kronobergarna, fler satsningar ska göras för vårdpersonalen, Kronoberg ska växa och utvecklas med större fokus på besöksnäring och samarbeten med näringslivet.

Och de olika partierna har sina egna särskilda hjärtefrågor:

Yngve Filipsson (L) vill se till att alla Kronobergare som vill ska få en personlig kontakt in i vården och en förbättrad kontinuitet på vårdcentralerna.

– Fungerar det idag? Nej det gör det inte, vi är långt ifrån det. Det är grunden för en effektiv vård.

Sven Sunesson (C) menar att den allra viktigaste frågan är att lösa de långa väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin.

– Där är det en förutsättning att vi bygger ut ett vårdval, så att man kan välja, att det blir konkurrens och det ställer krav på vår egen verksamhet så att man skärper till sig.

Annons

Eva Johnsson (Kd) vill lyfta fram personalinflytandet, där upplever hon att det finns en frustration idag.

– Där tror jag på möjligheten att skapa ytterligare mycket mer inflytande för personalen, gärna i form av flera olika intraprenader.

Mikael Johansson (M) är mycket koncis i sitt besked.

– Det gäller att kapa vårdköerna, men med särskilt fokus på BUP.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons