Annons
Nyheter

Egensinnigt om möjliga och omöjliga vägar

”Bästa läsare! Skådespeleri är NYCKELN till den här berättelsen. Stoppa den i fickan. I som här inträden, låten hoppet fara. NYCKLAR öppnar lås. Klick! Snart kommer ni att avslöja hemligheter. Olyckskedjor. Vindsla-byrinter.”
Nyheter • Publicerad 27 februari 2014
Vilja-Tuulia Huotarinen är även poet, vilket märks i den egensinniga Ljus ljus ljus.
Vilja-Tuulia Huotarinen är även poet, vilket märks i den egensinniga Ljus ljus ljus.Foto: Jyrki Nisonen
Foto: 

Orden är Vilja-Tuulia Huotarinens, hämtade ur hennes bok Ljus ljus ljus. 2011 tilldelades den Finlandia Junior, den finska motsvarigheten till Augustpriset. Huotarinen är en väletablerad ungdomsboksförfattare i grannlandet och även verksam som poet, någonting som märks tydligt i den nyöversatta romanen.

Huvudpersonen heter Mariia. Hon bor i ett brunt hus där ytan regerar och man inte pratar om någonting särskilt. När man är 14 år bränner massor under ytan och orden bubblar intensivt. Särskilt när man är kär. Och när Mariia ser på Mimi ser hon bara ljus ljus ljus.

Annons

Berättelsen om dem utspelar sig med kärnkraftshaveriet i Tjernobyl som fond. Den glödande faran som rör sig vidare över alla gränser, strålningens kraft som tar sig ända inpå huden – den finns där bland trikåerna och hårdrockslåtarna i Huotarinens hårspraysdoftande 80-talsvardag, men den är också en metafor för Mariias och Mimis relation.

Huotarinen skriver fram den med en bruten kronologi och mängder av sensibla radbrott. Hon guidar genom rummen som om man verkligen var där, angriper skeenden och bestämmer sig för att vänta, lämnar plats för reflektioner och tillägg. Kommunikationen med läsaren om berättelsens utveckling, möjliga och omöjliga vägar, är en kons- tant ingrediens.

Boken är helt enkelt så egensinnig i sin form att man både häpnar och roas blott av konstruktionen. Att den dessutom bär på en ruskigt stark historia gör inte saken sämre. Under all kärlek och lust finns nämligen en oändlig sorg, en hemlighet som karaktärerna endast kan närma sig som skådespelare. Ändå fortsätter den att ge ringar på vattnet i deras vardag.

Ljus ljus ljus är både häftig och gripande läsning. Huotarinens språkfyrverkeri liknar ingenting annat och kärleken mellan de två tonåringarna skildras lika ömt som seriöst.

TONÅR

Ljus ljus ljus

Författare: Vilja-Tuulia Huotarinen

Översättning: Janina Orlov

Förlag: Gilla Böcker

Läs också: Elin Bengtssons bok Mellan vinter och himmel.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons