Annons
Nyheter

Omskakande praktverk

”Milda makter!” är just vad pappan i familjen Hoppet skriker innan han ringer polisen. Mamman skriker samma sak när hon tittar ut och tappar temuggen i golvet.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2012
Kanske är den stora hunden i snön verkligen en hund, kanske är den en symbol för allt det okända utanför hemmets trygga vrå.
Kanske är den stora hunden i snön verkligen en hund, kanske är den en symbol för allt det okända utanför hemmets trygga vrå.Foto: 
Foto: 
Foto: 

”Milda makter!” är just vad pappan i familjen Hoppet skriker innan han ringer polisen. Mamman skriker samma sak när hon tittar ut och tappar temuggen i golvet. Att även två av barnen snabbt repeterar repliken får Svart hund att för en stund dallra mellan förstärkning och skevhet. Men det spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är vad tredje barnet Lilla gör med den enorma hunden som får alla att skaka.

Brittiske Levi Pinfold debuterade 2010 med bilderboken Djangon, inspirerad av musikern Django Reinhardts liv, en bok som Pinfold också tilldelades det prestigefulla The Booktrust Early Years Award för. Hans nya bilderbok Svart hund visar tydliga spår av samma säkra hand, men dess fokus ligger på rädsla.

Annons

På de stora uppslagen springer gulklädda Lilla genom ett stämningsfullt vinterlandskap med surrealistiska inslag. Kanske är den stora hunden i snön verkligen en hund, kanske är den en symbol för allt det okända utanför hemmets trygga vrår. Oavsett startar Lilla en tafattlek och med en lekfullt rimmad ramsa sjunger hon bort all oro och får det stora odjuret att krympa.

Pinfolds bildsamling är makalöst dramatiserad mellan färgpanoraman och bruntonade utbrytningsmoment. Känslor och rörelser kastar sig kraftfullt fram bland broar och karuseller, och detaljrikedomen glöder ända in i varje öga och hårstrå. Det är helt enkelt ett omskakande litet praktverk om det lilla barnets fördomsfrihet och mod.

JONNA FRIES

Svart hund

Text och bild: Levi Pinfold

Översättning: Emeli André

Förlag: Karneval förlag

Ålder: ca 3-7 år

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons