Annons
Nyheter

Sofia Nordin: Spring så fort du kan

Ingenting är som vanligt. Aldrig mer kan någonting bli det. Inte sedan febern dödade alla och skogen blev hans hem. Men kanske lite ändå, nu när det visat sig att även Hedvig och Ella överlevt.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2014
Sofia Nordin debuterade 2003 med Äventyrsveckan.
Sofia Nordin debuterade 2003 med Äventyrsveckan.Foto: viktor gårdsäter
Foto: 

Spring så fort du kan är en fristående fortsättning på Sofia Nordins post­apokalyptiska ungdomsroman En sekund i taget. Den boken var Hedvigs och skildrade hur hon mitt i all ödeläggelse hittade en gård och började leva något slags ålderdomligt bondeliv. Ella, hennes motpol, kom också dit så småningom. De levde i tron om att de var ensamma kvar i världen, men hoppades naturligtvis på någonting annat.

Nu har de hittat Ante , och den nya boken berättas ur hans perspektiv. Han har inte ätit ordentligt på månader när han kommer till gården. Allt det enkla är för honom detsamma som överflöd. Han får ont i magen av maten, kräks, värmer sig äntligen och kan inte låta bli att undra om Ella alltid haft mascara när hon mjölkar. Är det för honom? Är han den enda killen som finns? Kommer han att få sin första kyss nu? Får man tänka så, nu?

Annons

Nordin debuterade 2003 med Äventyrsveckan. Sedan dess har hon givit ut en rad böcker för olika åldrar. Spring så fort du kan håller samma styva kamp mellan tanke och handling som Nordin brukar hålla sig med. Här breder hon gripande ut den på två plan: kärlekens och medmänsklighetens.

Mellan alla vedtravar och hönsägg tampas Ante med Ellas enorma dragningskraft och hur bra han och Hedvig fungerar tillsammans. Samtidigt delar de tre en dröm om att det faktiskt finns en framtid och att hitta fler människor vid liv. Det gör de också, men hur ska de hantera det? Ska de ta alla till gården? Kan det påverka dem själva negativt? Har de ens några chanser att överleva?

Nordin skriver fängslande och underhållande om livet efter katastrofen. Hon låter läsaren dela karaktärernas okunnighet och lära sig nya saker, men också fundera kring deras debatter och dilemman. Det är en både skrämmande och häftig bok, som väcker många tankar kring hur vi lever och är mot varandra.

Spring så fort du kan

Författare: Sofia Nordin

Förlag: Rabén & Sjögren

Läs också: Janne Tellers bok Om det var krig i Norden.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons