Nyheter

Torbjön Flygt: Fruktolösa tokobertar

Nyheter • Publicerad 17 februari 2011
Foto: 

Illustratör: Karin Holmström

Förlag: Rabén & Sjögren

Ålder: 6-9 år

Måste alla ord betyda någonting? Ibland kan det väl räcka med att de låter bra? Det tycker i alla fall Aron och Anna i Torbjörn Flygts barnbok Fruktolösa tokobertar.

För det stora flertalet är Flygt nog mest bekant som vuxenförfattare – och då främst för den augustprisade romanen Underdog (2001). Men nu, ett år efter barnboksdebuten med Fiskplåt och bajsdrakar, är det alltså dags för en uppföljare.

Det är ett fnissladdat drama om en helg då snurriga farmor och hennes falukorvslika tax ska passa Aron och Anna. Hem till dem kommer ytterligare några egensinniga individer, bland annat Sura Sunesson Bom Bom.

Med ett våldsamt ordlekande driver Flygt fram sin berättelse, ackompanjerad av Karin Holmströms klipp- och teckningscollage. Spänningsmomenten är många och det lätt att hitta beröringspunkter för hela familjen.

Ibland kramar dock upprepningarna klangen ur språkförvridningarna och stundtals skär detaljprismat väl vuxet i barnens munnar. Bortsett från det är boken, som Aron och Anna skulle ha sagt, fruktolöst rolig.

Jonna Fries

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.