Nyheter

Tristess och lek går i vågor i festlig godnattsaga

”Snart är det natten. Nu är det pyjamas, / tandborsten, saga, nallen och godnatt”. Så är det, säger mamma med varm stämma. Hon vet sådant och Buster lägger sig motvilligt under täcket.
Nyheter • Publicerad 20 september 2012
Marie Oskarsson.
Marie Oskarsson.Foto: Magnus Liam Karlsson
Foto: 

”Snart är det natten. Nu är det pyjamas, / tandborsten, saga, nallen och godnatt”. Så är det, säger mamma med varm stämma. Hon vet sådant och Buster lägger sig motvilligt under täcket. Buster vill inte sova, som titeln markerar. Han tycker natten är mörk och lång och tråkig.

Marie Oskarsson, som tidigare bland annat gjort mensboken Min lilla röda (2008) och pekboken Skruttens första grävskopa (2011), bygger upp nattningshistorien med en fin blandning av trygghet och spänning. Buster vrider sig, tittar, lyssnar och fantiserar. Och då händer det! Natten får eget liv, och han själv förvandlas.

”Vem är det som mjaouar här i sängen?”, frågar mamma. ”Det är jag. Jag är en katt”, säger Buster och viftar på sin nya svans. Nog blir mamma förvånad, men hon tycker att även katten som lekt hela dagen och ätit massor av grädde måste sova. Den hinner knappt försöka, förrän Buster har förvandlats till en pickande kyckling, och till en simmande säl, och en hel del annat också.

De olika variationerna följer samma rytm och mönster hela boken igenom. Ändå blir det bara mer och mer spännande, för trots den fasta formen förflyttar Oskarsson Buster över stora avstånd och genom smått tokiga vardagshändelser. Och hon är skicklig på att skapa engagemang med onomatopetiska utrop och frågor som planterar nerv såväl i textblocken som hos läsaren.

Den grafiska formgivaren Lisa Kleinschmidt har tidigare illustrerat allt från reklamtrycksaker till kokböcker, men Buster vill inte sova är den första barnboken som hon ger sig på. Bilderna brer ut sig med kraft och lekfullhet över bladen, och den som tittar noga anar stor humor i de små detaljerna.

Bilderna låter verkligen också Buster bli ett med fantasidjuren. Han behåller dock hela tiden någonting av sitt vanliga pojkjag, vilket gör honom fängslande svårberäknelig och igenkännbar. Det här är en ovanligt festlig godnattsaga, där text och bild skickligt hakar i varandra, där tristess och lek går i vågor, precis som mörkrets dova färgtoner och äventyrets pigga pasteller.

JONNA FRIES

Bok: Buster vill inte sova

Text: Marie Oskarsson

Bild: Lisa Kleinschmidt

Förlag: Rabén & Sjögren

Ålder: 3-6 år

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.