Annons
Nyheter

Vikingatiden i nervig deckare

Martin Widmark har blivit omåttligt populär för sina böcker om LasseMajas Detektivbyrå. Nu drar han igång en ny serie för samma ålderskategori.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2012
Foto: 
Martin Widmark.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Martin Widmark har blivit omåttligt populär för sina böcker om LasseMajas Detektivbyrå. Nu drar han igång en ny serie för samma ålderskategori. Fyra böcker om pojken Halvdan Viking är planerade och först ut är Hövdingens bägare.

Det är en rå historia, så väl språkligt som innehållsmässigt. Våldsamma tag, fula trick och osminkade repliker yr över Ötbyn där Halvdan bor och hövdingen Ragnar Drakdödare styr. En dag blir vikingarna bjudna på fest och kamplekar i Västbyn, där kristna ideal råder. Kungen där är Ragnars störste fiende, men inbjudan accepteras.

Annons

Det är egentligen först då som historien lever upp. Innan dess är den lite fladdrig och torr mellan fräcka utrop, men så snart Västbyn öppnar sig utvecklas berättelsen till en nervig deckare. Och de som löser gåtan är inga mindre än Halvdan och Västbyflickan Meia som han blivit vän med.

Mycket information om vikingatiden lirkas in i mötesdramat, bland annat om hur man sov, reste och värderade ovanliga glasföremål som titelns bägare. Också Mats Wänehems svartvita illustrationer fångar miljöer, redskap och konstruktioner av båtar och hus med tydlighet. Bäst lyckas han med vyer, genomskärningar och brutala perspektiv.

Widmarks vikingavärld bygger inte på några runda personporträtt, däremot har kvinnorna fått en framträdande roll och samhället en fin teckning. Behållningen med Hövdingens bägare är dock spänningen som de mysterielösande barnen alstrar.

JONNA FRIES

Bok: Hövdingens bägare

Text: Martin Widmark

Bild: Mats Wänehem

Förlag: Bonnier Carlsen

Ålder: 6-9 år

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons