Annons
Nyheter

Gör ett eget smycke

Nyheter • Publicerad 10 februari 2006
Rysk gumma. Det finns en massa olika typer av pärlor. Det finns till och med små ryska gummor.Foto: 
Det är enkelt att göra ett kompissmycke. Köp pärlor och en broschnål med flera små öglor att hänga saker i. Sedan kan du och dina kompisar göra ett litet hänge av pärlor att hänga på broschen. För att få fast pärlorna kan det vara bra att ha en tång till hjälp.Foto: 
Så här fint blir kompissmycket när det är klart.Foto: 

På Alla hjärtans dag brukar man ge något fint till någon man tycker om. Någon som känner sig riktigt utvald just den dagen. Men vad gör man om man har många goda vänner och inte bara vill välja en?

Ett kompissmycke där alla ens vänner kan hänga en liten symbol är ett kul sätt att göra smycken, och att komma ihåg sina vänner samtidigt.

Annons

Hjärtan, kors och andra små figurer är symboler för olika saker. Så varför kan inte en vackert glittrig pärla få vara en hemlig symbol för en av dina bästa vänner?

Så här gjorde vi vårt kompissmycke: Köp en broschnål med flera små öglor att hänga saker i. Vår nål har sju öglor, och det passar kanske bra med hur många vänner du har. Sedan låter man varje kompis göra ett litet hänge av pärlor att hänga på broschen. Kanske kan man samlas ett helt gäng där alla tar med sina egna pärlor och så pysslar man tillsammans?

Det man behöver förutom broschnålen är vackra pärlor som man själv tycker om, tunn ståltråd eller en slags tunn smyckevajer och små klämtuber som man fäster ihop vajern med. Dessutom behöver man en liten tång att klämma ihop klämtuberna med, och en avbitartång att klippa av ståltråden eller vajern med. Man kan också använda små nålar med en knopp på i slutet så att pärlorna inte trillar av. Då slipper man göra knut eller stopp med en pärla på tråden. Nålar med stopp brukar kallas hattnålar eller hattpinnar.

Smyckevajer, klämtuber, ståltråd, hattnålar och pärlor finns att köpa i välsorterade hobbyaffärer. Det finns också speciella affärer som bara säljer pärlor och smyckessaker som man kan handla i. Har man ingen sådan affär i närheten går det att handla över Internet.

Pärlorna som vi - och våra hemliga kompisar - valde går i rött och rosa. Vi tycker att det är snyggt, och så passar det bra till Alla hjärtans dag. Vi hittade vackra glittriga pärlor i glas, rosa stenpärlor av en sten som heter rosenkvarts och röda glaspärlor av olika storlekar. Men det finns också pärlor som är som små smycken i sig själv. Vi hittade också ett silverhjärta, och ett emaljhjärta med en blomma på. Till och med en liten rysk gumma i trä med pyttesmå målade ögon och mun!

Det kan faktiskt vara riktigt svårt att välja pärlor, när det finns så mycket att välja mellan.

Om du använder ståltråd att fästa pärlorna med börjar man med en liten ögla eller knut. Det är lite pillrigt att göra knutar och öglor på ståltråd, men det går. Om man har en tång till hjälp blir det lättare. Använder man smyckevajer får man börja med att trä upp en liten pärla som man sedan fäster i en ögla längst ut på vajern genom att klämma fast en klämtub. Klämtuben är som ett pyttelitet metallrör som man klämmer ihop så att röret blir platt och fastnar på vajern. När man trätt upp de pärlor man vill ha på vajern fäster man den i broschnålens ögla på samma sätt. Fäst hängen i varje ögla, eller låt din kompis göra det.

Pärlor, smyckevajer och andra saker till smycken kan man hitta på nätet på adresserna: www.parlshopen.se och www.parldesign.com.

Text och foto: Anna Lefvert

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons