Annons
Nyheter

Kärlek är inte bara kemi

Nyheter • Publicerad 17 mars 2006
Foto: Scanpix
Foto: ScanpixFoto: 
Foto: 

Har du funderat över varför du blev kär i My eller Oskar och inte Sara. Sara som var både snyggare, tuffare och dessutom kär i dig. Det finns olika teorier om vad det är som gör oss kära. En del forskare tror att det är kroppsdofter som avgör. Andra tror att vi blir kära i personer som har egenskaper som vi beundrar och själva vill ha. Ytterligare andra tror att vi blir kära i dem som liknar oss både till sättet och utseendet. Helena Willén är psykolog och forskar om kärleksrelationer. Hon säger att personer som andra lätt blir kära i har något gemensamt.

- De som är populära är personer som är öppna och utåtriktade, de som vågar ta kontakt. Att ha snygga kläder och vara duktig på idrott är inte så viktigt som man kanske tror.

Annons

Även om man är blyg och har svårt att ta kontakt med andra är loppet inte kört. Blyga personer kan trösta sig med att forskning har visat att de har egenskaper som är mycket bra i kärleksrelationer. De är ofta känsliga och bra på att lyssna.

När vi blir kära sätts kemiska processer i gång i kroppen. Kroppens eget smärtstillande ämne endorfin ökar. Ett annat ämne som ökar är dopamin som finns i hjärnan. Det är dopaminet som gör att man sover mindre, känner sig lyckligare, mer energisk och säkrare när man är kär. Förälskelse är alltså lite som knark för kroppen. Det finns personer som har väldigt lätt för att bli kära. Det hänger delvis ihop med de kemiska ämnena.

- De som förälskar sig ofta får en kick av förälskelsen. De känner sig inte levande utan kärleksruset. En del blir rent av deprimerade när kärleken svalnar och söker därför fort en ny person att bli kär i, säger Helena Willén.

Kärlek är inte bara kemi. Det handlar om förväntningar, längtan, förhoppningar och drömmar. När vi blir intresserade av någon startar ofta känslan i en fantasi om den personen. Det är därför man kan bli förälskad i en filmstjärna som man aldrig har träffat. Filmstjärnekärleken blir sällan besvarad. Men den är inte meningslös för det. Genom att ta reda på vilka egenskaper vi drömmer att vår idol har, får vi en tydligare bild av hur killen eller tjejen vi vill vara ihop med ska vara. När vi vet det är det bara att vända blicken från bioduken och leta i verkligheten.

Att ha lätt för att bli kär är något som är förknippat med ungdomar. Ena dagen kan de känna sig förälskade i en person för att nästa dag vara jätteförälskad i en annan. Det beror på alla nya hormoner som kommer i puberteten och av att många unga aktivt letar efter någon att bli kär i.

Som ung är man mer öppen för nya relationer och man prövar sin kärlek på olika personer. Det finns också en förväntan från vuxenvärlden att man ska ha en kille eller tjej. Många får utstå retsamma frågor från vuxna om de är kära i någon. Helena Willén tycker att det är bra att vuxna bryr sig men det är viktigt att de gör det med respekt.

- Unga behöver vuxna för att prata om kärlek. Med kompisarna pratar man mest om vem man ska ha sex med och vilka som är populära. De vuxna kan förklara att kärlek även handlar om respekt, hänsyn och tillgivenhet, säger Helena Willén.

Det händer att den man är kär i inte är kär tillbaka. Det är givetvis väldigt deppigt. Men även om man inte tror det går sorgen över. Det är viktigt att man inte isolerar sig utan umgås med vänner och hittar på saker. Tänk på att för varje gång man är olyckligt kär, lär man sig något nytt om sig själv och om relationer. Olycklig kärlek gör en person mer erfaren och klok. Och ju klokare man är, desto större chans att lyckas i en kärleksrelation i framtiden.

Jenny Ryltenius

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons