Annons

Regionledningen jobbar med olika typer av scenarion

Hur agerar man om coronaviruset kommer in på länets sjukhus? Vilken sorts verksamhet kan då bedrivas? Hur ser materialförsörjningen ut?
– Vi jobbar just nu med olika scenarion, säger Martin Myrskog, regiondirektör.
Kronoberg • Publicerad 13 mars 2020

Coronaviruset och hur det påverkar oss är just nu på allas läppar. Inte minst gäller det sjukvården. På Region Kronoberg jobbar ledningen med olika scenarion:

• Hur gör man om coronaviruset kommer in på länets sjukhus?

Annons

• Vilka verksamheter ska prioriteras om personalen insjuknar?

• Hur ser det ut med materialförsörjningen?

– Vi jobbar intensivt med att säkerställa materialförsörjningen. Vi kartlägger det material vi redan har och jobbar mot leverantörerna. För några dagar sedan såg läget sämre ut än just nu i vår region, säger regiondirektör Martin Myrskog som dessutom är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Vi jobbar intensivt med att säkerställa materialförsörjningen. Vi kartlägger det material vi redan har och jobbar mot leverantörerna, säger regiondirektör Martin Myrskog.
– Vi jobbar intensivt med att säkerställa materialförsörjningen. Vi kartlägger det material vi redan har och jobbar mot leverantörerna, säger regiondirektör Martin Myrskog.Foto: Filip Sjofors

Tillgången på respiratorer och dialysapparater kan bli viktig om viruset slår till med full kraft i Kronobergs län. Utrustning i form av andningsmasker, visir och skyddskläder till personalen måste finnas. När det gäller de så kallade viruspinnarna, de man provtar patienter med, ser läget bra ut, enligt Martin Myrskog.

– Man ska vara medveten om att om en patient är svårt sjuk och isolerad kan personal behöva byta skyddsutrustning 20, 25 gånger om dagen. Om något sådant händer måste vi veta vad som krävs. Vem tar vi prov på? Vem sätter vi i karantän?

Utrustning i form av andningsmasker, visir och skyddskläder till personalen måste finnas. Bilden är tagen då Region Kronoberg visade tältet för provtagning av människor som misstänks ha smittats med coronaviruset.
Utrustning i form av andningsmasker, visir och skyddskläder till personalen måste finnas. Bilden är tagen då Region Kronoberg visade tältet för provtagning av människor som misstänks ha smittats med coronaviruset.Foto: Jonas Engman

Mars är en månad då folk vanligtvis får förkylningar. Det gör att personalstyrkan räknas i något färre personer periodvis. Än så länge känner Region Kronoberg inte av något stort personalbortfall.

– Vi har en tydlig rutin om att har du en förkylning ska du stanna hemma. Det som är positivt i nuläget är att vi har ett eget provtagningslabb. Det innebär att vi kan ta prover på hemmaplan på morgonen och få svar på eftermiddagen, säger Martin Myrskog.

Bara nödvändiga besök till vården tillåts och Region Kronoberg följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vad som händer i Stockholm som har flest smittade av coronaviruset.

– Folkhälsomyndigheten kallar coronaviruset för en pandemi och tror på att det snart blir samhällsspridning. Vi jobbar på men riktlinjerna ändras hela tiden, säger Martin Myrskog och fortsätter:

– Vi har precis haft en kommunchefsträff och den genomfördes via Skype. Det är ett exempel på hur vi försöker tänka även om vi inte är oersättliga. Det handlar mer om att det är onödigt att exponera sig för eventuell smitta. Ju närmare coronaviruset kommer människor, ju mer vaksamma blir vi.

Här saknas innehåll

Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons