Annons
Nyheter

500 fick höra sju författare tala

34:e gången. Sex böcker, sju författare och runt 500 personer i publiken. På tisdagen var det för 34:e gången dags för Bokens dag.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2012
Författarna på Bokens dag sitter på scenen i väntan på sin tur att framträda. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Författarna på Bokens dag sitter på scenen i väntan på sin tur att framträda. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Upplägget på Bokens dag med olika författare som berättar om sin senaste bok och lite om sitt skrivande brukar vara lyckat och lockar ofta åtminstone dem som är på plats till mer läsning. Samtidigt har det publika intresset minskat. För ett par år sedan fyllde Smålandspostens arrangemang Bokens dag ofta konserthuset. De senaste åren har besökarantalet varit runt 500, det vill säga lite mer än halvfullt.

Om det är ett resultat av den oro konferencier Olle Larsson lyfte fram i sitt inledningsanförande är oklart, men han menade att i tider då allt färre läser böcker och i stället ägnar tiden åt internet, datorer och tv, är det viktigt att lyfta fram läsandet och hur viktigt det är för språket.

Annons

Så mycket samtal om språket blev det nu inte under kvällen men möjligen inspiration till läsning.

Viveca Sten som inledde berättade om hur idén till Sandhamnssviten föddes och det researcharbete hon lagt ner inför sin femte bok I stundens hetta som handlar om Raseri, svek och tonåringar. Bokens intrig liknades vid en rysk docka och där läsaren aldrig riktigt kan veta vem som är mördaren.

– För första gången visste jag faktiskt inte själv vem som var mördaren, förrän jag skrev de sista sidorna, berättade hon.

Josefin Sundström berättade om sin koppling till Växjö och hur hennes mors bakgrund inspirerade till hennes förra bok. Hur hon hade svårt att bli accepterad som författare och hur hennes irritation över sin generations egoism och hur vi idag behandlar nära och kära ligger bakom hennes nya bok.

Stewe Claesson och Ola Larsmo berättade också om tankegångarna bakom sina böcker och författarparet Michael Hjort och Hans Rosenfeldt om sitt gemensamma skrivande.

Inger Alvéns bok handlar om en enda dag och ett bröllop som inte sker på grund av kärlek. En invecklad historia med flera bottnar om socialt spel och vad vi visar utåt men känner inåt.

Som exempel tog hon upp barndomens jular och hur hon ofta blev besviken eftersom hon alltid byggde upp stora förhoppningar på en speciell dag.

– Egentligen är det enda vi egentligen kan vara säkra på är att det aldrig blir som vi tänkt oss, säger hon.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons