Annons
Nyheter

Björn Forsberg: Omställningens tid

Nyheter • Publicerad 14 februari 2012
Foto: 

Björn Forsberg är statsvetare och debattör och mannen bakom boken Tillväxtens sista dagar som kom 2007.

Nu är han aktuell med nya boken Omställningens tid. Det här kan vara läsning för alla som lever i förnekelse, inte religiös sådan, utan förnekelse inför obekväma framtidsutsikter, som att jordens resurser inte är eviga. Att oljetoppen - när oljan sinar ut - drabbar oss redan nu, inte långt bort i framtiden. Och att omställning på riktigt bör påbörjas på allvar, för att vi inte ska stå med byxorna nere den dagen vi inte har möjlighet längre att låtsas tro att våra politiska ledare ska gå före och ordna upp allt som industrisamhället lämnar åt oss att lösa och förändra. Omställningens tid är ingen skräckläsning utan ett mycket läsvärt, även lättläst försök att visa på möjligheter för framtiden. Nyckelorden heter nedskalning (från downscale) det vill säga lågkonsumtion, permakultur, lokalisering i stället för globalisering, stadsodlingar och kursändringar.

Annons

Det finns motsägelser i boken, vilket författaren erkänner; det moderna samhället har berövat oss mycken kunskap, samtidigt är det i vår gemensamma kunskapsbank en del av lösningen ligger, mot ett hållbarare samhälle. Han tar exemplet Kuba för att visa på snabba omställningar i jordbruket, även så Portland, Oregon i USA, som räknas som en förebild i grön omställning. Man kan i sammanhanget fundera över begreppet diktatur (Kuba) i samma andetag som man får insikt i företag som amerikanska Monsantos med sina patenterade GMO-grödor. Forsberg visar tydligt sårbarheter i våra nuvarande system, ekologiskt och ekonomiskt.

Och att det är vi som håller omställningsmöjligheterna i våra händer. Det låter stort och omöjligt, man kan ju försöka med att byta ordet drivmedel mot drivkraft och vision. Först behövs en krisinsikt, sen en tro på att förändringen kan komma underifrån, enligt Forsberg.

Här finns många exempel, bra och dåliga, från Haparanda till Detroit, och lärdomar från en liten dansk ö. Kloka tankar som kan råda bot på rädslan inför ett stenålderssamhälle.

TINA PERSSON

Omställningens tid

Författare: Björn Forsberg

Förlag: Karneval

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons