Annons
Nyheter

Boken håller för tidens tand

Jag hade just flyttat hemifrån, från Brämhult utanför Borås, till Linnéstan i Göteborg, och börjat läsa sociologi på universitetet. Bara något år tidigare hade jag upptäckt feministisk teori, samma höst förstod jag något lite mer om klass än jag tidigare kunnat sätta ord på.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2011
Foto: 
Foto: 

Det är nu omöjligt att växa upp ens i skyddade lilla medeklass- Brämhult utan att vara medveten om att det är skillnad på folk och folk, men jag fick under min första höst med sociologi en ny terminologi att förstå det med. Jag satt tyst bland brinnande socialister på a-kurs-seminarier, åkte hem och använde ord som diskurs och snedrekrytering och fick ständigt frågan av mina släktingar: vad blir du, då?.

Mitt i den euforiska förvirringen kom Mitt förnamn är Ronny, Ronny Ambjörnssons självbiografiska essä, till mig som en hand att hålla i. Jag vet inte om den ingick i kurslitteraturen eller om jag fick den rekommenderad av någon kurskamrat, jag vet bara att jag slukade den och att jag förstod både mycket om samhället, historien, skrivandet och mig själv genom den.

Annons

Därför är det med lite darr på både läppen och manchetten jag läser om den femton år senare, när Atlas lanserar den på nytt. Inte bara för att jag inte ens 35 år gammal är löjligt sentimental, utan för att jag är ängsligt rädd om mina vackra minnen.

Men Mitt förnamn är Ronny står sig fantastiskt väl, både mot tidens tand och min egen tandlossning. Med utgångspunkt i sin egen privata kronologi och sedermera klassresa berättar Ambjörnsson ett stycke svensk historia. Och inte bara det, han resonerar, diskuterar och sätter igång tankarna, sida upp och sida ner. Refererar och finner möjliga förklaringar och idéer hos andra författare, sociologer, idéhistoriker. Jag finner nya vinklar, alternativa angreppssätt och den talar till mig både på samma sätt som då, och nya. Detta trots att Ambjörnsson och jag egentligen delar rätt få gemensamma nämnare.

Jag vet att jag köpt den här boken åtminstone tre gånger, lånat ut den och aldrig fått tillbaka den (samma sak hände med Dr Dres The Chronic-album). Det här exemplaret kommer jag att hålla hårt i, för att läsa om igen och igen.

Rebecka Åhlund

Mitt förnamn är Ronny

Ronny Ambjörnsson

(Atlas vintage)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons