Annons
Nyheter

David Jonstad: Kollaps Livet vid civilisationens slut

Nyheter • Publicerad 14 februari 2012
Stadsodling - en väg att ställa om. Foto: Richard DrewFoto: 
Foto: 
Foto: 

I Sverige ägnar sig bara ett par procent av befolkningen åt matproduktion, tillverkningen är industriell och få odlingar finns i närområdena. Mat färdas långa avstånd idag och beräkningar som gjorts säger att det i västvärlden går åt nästan tio kalorier för att tillverka en kalori mat! Det är naturligtvis ingen ekvation som är hållbar i längden. Tar oljan slut bryter matindustrin ihop.

I sin bok Kollaps skriver David Jonstad om vilka konsekvenser vår nuvarande livsstil får inom en inte alltför avlägsen framtid - om inte tillväxten stannar av, om inte våra anspråk på andra människors resurser minskar och om vi inte inriktar oss på hållbarhet. Det är en framställning som vill få oss medvetna om vad som pågår, men även går igenom hur vi kan bemöta den omställning som måste ske. Han hotar inte med domedagen utan vill få oss att se verkligheten. Vi måste bygga ett nytt ekoteknologiskt samhälle baserat på återbruk.

Annons

Jonstad redogör för framstegssagan och hur den, med sin eviga tillväxt och tekniska utveckling som löser alla problem, blivit helt förhärskande. Men det är en saga som förfört och förblindat oss och lämnat oss med hårt åtgångna ekosystem, utarmade jordar, klimatförändringar och en krackelerande ekonomi. Bolånekrisen följdes av en gigantisk skuldkris som hela västvärlden nu är mer eller mindre indragen i. Och när det ständiga flödet av billig energi upphör, det som håller igång alltihop - vad kommer då att hända med vår civilisation?

Jonstad pekar på att historien är full av civilisationers uppgång och fall de senaste 5000 åren och berättar om några av dem, som Romarriket och Mayaindianernas imperium. Han visar hur civilisationer växt sig stora och komplexa till den grad att de inte längre orkat bära samhället. Men en kollaps är inget som sker akut, utan ett fortskridande förlopp.

Och det är vad han menar håller på att hända nu med vår industriella civilisation. Den har nått sin klimax. Resurserna är ändliga, ekonomin på väg att krascha och miljön är illa åtgången. Därför gäller det att förbereda sig på en omställning nu, inte minst mentalt. Och det kan Jonstads Kollaps hjälpa till med. Han gör oss medvetna om de stora systemens sårbarhet och visar på alternativ. Boken är en ögonöppnare som är begriplig, matnyttig och viktig, för att inte säga nödvändig.

Eva Dandanelle

Kollaps

Livet vid civilisationens slut

Författare: David Jonstad

Förlag: Ordfront

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons