Nyheter

En babushka av överraskningar

Det börjar med Lydia MacBride som skriver i sina dagböcker. Varje liten hemlighet antecknas i skrivhäften som står samlade i rader i bokhyllorna. Hon är döendes i cancer, men det är inte den vidriga sjukdomen som är i centrum. Från första andetaget på första sidan är det hemligheterna som är grunden. Och hämnd.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2013
Erin Kelly.Foto: Mann Middleton
Erin Kelly.Foto: Mann MiddletonFoto: Mann Middleton

Lågor av hat är en berättelse om galen besatthet som får mitt hjärta att krampa av spänning. Erin Kelly visar återigen att hon besitter förmågan att förfära och chockera med ännu en rapp nagelbitare.

När familjen MacBrides matriark Lydia dör förändras livet för de efterlevande. Med sorgen ständigt närvarande träffas de traditionsenligt i familjens fritidshus djupt nere i en dal för att sprida hennes aska. Hela familjen är samlad och Felix, den yngsta i syskonskaran, har tagit med sig flickvännen Kerry för första gången. Men det är något som inte känns rätt med den unga vackra kvinnan. Något som inte går att sätta fingret på. Hon erbjuder sig att sitta barnvakt åt Felix syster Sophies bebis och efter viss skepsis möts hon av ett ja. Allting går fruktansvärt fel när flickvännen och barnet försvinner spårlöst.

Det är där och då som allting skakas om, likt en snökula. Svaren ligger i det nät av lögner som finns i det förflutna. Som läsare kastas man mellan dåtid och nutid i en skickligt välregisserad thriller. Ett tag är det omöjligt att släppa boken, den hänger sig kvar. Jag slutar äta, vill sjukskriva mig från jobbet och isolerar mig från min omgivning för att komma vidare i boken. För att få svar på den klassiska frågan: hur ska det här sluta?

Lågor av hat är uppbyggd som en rysk babushka. Öppna en docka och det finns en docka inuti den. Överraskningarna överträffar varandra. Ett stilgrepp Erin Kelly behärskar till fullo i denna spänningsroman som har de flesta ingredienser; ett försvunnet barn, hemligheter och en morbid önskan om hämnd. För det är egentligen huvudtemat - besattheten att hämnas det förflutna. Hur bitterhet kan slå rot och få en hjärna att förtvina till en svart massa. Svaren döljer sig i dagböckerna.

Trots att Lågor av hat är nervkittlande når den inte upp till samma finess som Erin Kellys debutroman Grenar av gift som var ett gediget verk med en touch av Donna Tartt. För mot slutet börjar boken dala. Den spänning som väckts tillfredsställs inte av upplösningen, som är något blekt. Visserligen känns det som en känga åt alla deckarförfattare som har twist på twist i sina slut och här leker Erin Kelly med formen (ni förstår när ni läser boken). Trots min kritik råder det inga tvivel. Erin Kelly är en av de verkliga mästarna inom psykologiska thrillers. Lågor av hat är det perfekta sällskapet i hängmattan.

Sofie Petersson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.