Annons
Nyheter

En historia som spårar ur

MINNS NI From dusk till dawn? Vampyrsplatterfilmen från 1996. Jag tänker på den när jag läser John Ajvide Lindqvists senaste.
Nyheter • Publicerad 30 september 2014
John Ajvide Lindqvist. FOTO: PRESSBILD
John Ajvide Lindqvist. FOTO: PRESSBILDFoto: 
Foto: 

Precis som i filmen sker en plötslig vindkantring då det som tett sig någorlunda normalt plötsligt slår över i rena bisarrerier. I filmen blir alla i ett slag vampyrer. I boken: smått eller stort galna. Lite surrealism, okej, men blir det galenskap av alltihop stryker även komiken på foten.

 

Annons

OCH LINDQVIST flörtar med komiken, bara att låta svensktoppskungen Peter Himmelstrand få ge romanen dess namn antyder det, men här finns nog också ambitionen att skriva ett drama med existentiell tyngd. I det senare avseendet är romanen ett misslyckande. Det går inte riktigt ta det här på allvar. Fastän det är ganska kul emellanåt.

DET BÖRJAR BRA. Här finns ett dystopiskt anslag som inledningsvis väcker intresse. Fyra husvagnar, tio människor, en hund och en katt förflyttas en natt från en vanlig camping till en främmande plats. Det enda som finns är milsvida gräsmattor­ med exakt lika högt gräs. All kommunikation med omvärlden är avskuren bortsett från radioutsändningar med Himmelstrands svensktoppslåtar. I detta horror vacui börjar så människorna begrunda sina livsöden och den utsatta positionen driver dem snart till den ena vansinneshandlingen efter den andra. Det här hade kanske kunnat fungera, folk har väl blivit galna för mindre, men när skottsalvor, syraregn, zombier och andra mörka väsen blir legio tänker man snart, too much, bara.

Per-Axel Svensson

HIMMELSTRAND

Författare: John Ajvide Lindqvist

Förlag: Ordfront

ROMAN

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons