Annons
Nyheter

En redaktion i upplösning

Nyheter • Publicerad 23 mars 2006
Ordfronts chefredaktör Leif Ericsson försvarade till en början publiceringen av den kritiserade artikeln om krigen på Balkan. Sedan avgick han. Foto: Magnus Hallgren
Ordfronts chefredaktör Leif Ericsson försvarade till en början publiceringen av den kritiserade artikeln om krigen på Balkan. Sedan avgick han. Foto: Magnus HallgrenFoto: 

En rad förvecklingar och sidospår kännetecknade den strid som uppkom efter Ordfront Magasins publicering 2003 av en artikel om krigen på Balkan. Det som till en början syntes vara en fråga om olika tolkningar av Jugoslaviens sönderfall kom att bli en intern uppgörelse mellan stridande falanger inom Ordfront.

I Pudelns kärna. En bok om Ordfrontfejden berättas historien ur förlorarnas synvinkel. De är förlorare i så måtto att de slöt upp bakom artikelns upphovsman, dåvarande redaktionschefen Björn Eklund. När denne tvingades lämna sin tjänst följde flertalet av bokens skribenter honom och upphörde att medverka i Ordfront.

Annons

Att Pudelns kärna är en partsinlaga är inget man försöker dölja. Avsikten är att presentera de medverkandes syn på händelserna, något man anser sig blivit förvägrad av såväl Ordfront som dagspressen. Grundligheten, det fylliga materialet och en - tycks det - stundtals uppriktig strävan efter förståelse gör att boken inte kan avfärdas som enkom revanschlystnad. Inte heller ensidigheten utgör någon egentlig stötesten, den är ju så att säga inskriven i bokens förutsättningar.

Det är något annat som gör att Pudelns kärna lämnar läsaren med känslan av att stå vid ett fönster och titta in på en tidningsredaktion i upplösning och en förening i kris. Man förstår att de är osams men man kan inte riktigt höra vad som sägs.

Björn Eklunds text, en intervju med amerikanskan Diana Johnstone, utsattes för hård kritik. Tillmälen som "brunvänster" och "Ordfront förnekar folkmord" haglade i dagspressen. Ordfronts dåvarande chefredaktör Leif Ericsson försvarade publiceringen - ett tag. Han ändrade sig snart och gjorde offentlig avbön. Om artikeln, Balkankrigen och chefredaktörens agerande kan man tycka vad man vill. Det är fullt möjligt att som utomstående bilda sig en egen uppfattning.

Men i samma stund som Ericsson byter ståndpunkt och ber om ursäkt lämnar diskussionen den allmänna debattens forum och flyttar in på Bellmansgatan och Ordfronts redaktion. Och de turer som därpå följer - med uppsägningar, refuseringar, en kaotisk årsstämma avlöst av en mera samlad men starkt polariserad extrastämma - ter sig förvisso komprometterande för Ordfronts forna ledning. Samtidigt tycks den sortens oegentligheter ha förekommit även tidigare, om än i mindre omfattning och utan större larm.

De argument, beskyllningar och beskrivningar som avlöser varandra är alldeles säkert sprungna ur uppriktig övertygelse. Men det ökar inte deras allmänintresse nämnvärt. För den som är svag för arbetsplatskonflikter är Pudelns kärna sannolikt en riktig rysare. För oss andra blir den en alltför koncentrerad dos inbördes träta och unken föreningskultur.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons