Annons
Nyheter

Flyttar hemifrån för gott

Nyheter • Publicerad 15 mars 2011
Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Foto: Andreas Hillergren / SCANPIXFoto: 
Foto: 

Kristian Lundberg beskriver i sin nya roman den plågsamma resan att hitta tillbaka till sig själv, till den pojke han en gång var innan hans mamma svek honom med i vansinne och hans pappa krossade honom med sitt mörker. Han ser ett fotografi av sig själv, uppe i ett träd. Vad hände med den pojken? Han växte upp mellan två poler, galenskap och kärlekslöshet, till en bräcklig människa. I cirkelrörelser rör sig Lundberg framåt, han upprepar meningar och iakttagelser och går tillbaka till den lägsta punkten under det året då han jobbade i frihamnen som han beskrev i sin förra roman Yarden. Han söker upp sin mor, sina minnen, sin bakgrund och inser att det enda som kan läka honom är kärleken. Romanen är lysande!

Den stora kärleken mötte han hos K för 20 år sedan under ett par månader – och det är till denna kärlek han återvänder.

Annons

Kristian Lundberg är 45 år. Det är med denna roman som han lyckas flytta hemifrån för gott. Ibland tar det så lång tid. Under alla tidigare år säger han sig ha varit ägd av sin bakgrund. Cirkelrörelserna som driver texten framåt återkommer till vad allt handlar om, om resan bort från klass och in mot tillfrisknande, till kärleken.

Samtidigt finns insikten om han hur fångad han är av en större tradition. Han är man och detta är en manlig berättelse. Den är infogad i en maskulin hierarkisk struktur. Lundberg driver frågan ännu längre. Hos honom blir det manliga i vår kultur närmast liknat vid ett patologiskt sjukdomstillstånd.

Kastas vi för många gånger på marken, blir vi till slut liggande. Förskjuts vi för många gånger förlorar vi tron på kärleken och möjligheten att älska. Det är en sorglig insikt och ett barskt uppvaknande som krävs för att inse att det varken var bättre för tjugo år sedan, då Sverige fortfarande kunde stoltsera med att vara ett välfärdssamhälle, eller nu då de finansiella skillnaderna syns allt mer.

I en gripande scen träffar Lundberg en gammal vän som nu sitter med en pappmugg och tigger pengar. Frågan "Känner du inte igen mig?" får "Vafan vill du?" som svar. Ja, vad fan vill vi när vi läser? Men framför allt, vad fan gör vi?

Margareta Flygt

Och allt skall vara kärlek

Författare: Kristian Lundberg – Fristående uppföljare till Yarden,

Förlag: Ordfront

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons