Nyheter

Jacquline Wilson: Det värsta med min syster

Om två systrar i ständig konflikt.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2013
Jacqueline Wilson.
Jacqueline Wilson.Foto: Foto Marriott

Förra året kom Jacqueline Wilsons bok Valarnas sång på svenska. Nu är hon aktuell med ännu en bok i Barbro Lagergrens översättning. Det värsta med min syster heter den.I centrum står Marty. Egentligen heter hon Martina och har skapat en egen superhjälte. Hennes storasyster Melissa tycker att hon är urbarnslig. Själv ägnar Melissa all sin tid åt smink och krämer, vilket Marty tycker är trams.

Wilson skriver intensivt om hur olika systrarna är. Konflikterna sprakar genom dialogen, inte minst efter att familjens ekonomi tvingat systrarna att dela rum. Det finns inte mycket vila mellan grälen, vilket gör berättelsen något jämntjock.

Wilson stramar dock upp det hela med en oväntad, läskig olycka som ställer allting på sin spets. Inte minst tankarna. Är systern verkligen så hemsk? Vad finns det för fördelar med den andra? Och kan systrarna foga samman sina olikheter och få allting att fungera? Trots den högt uppskruvade temperaturen är Wilsons bok en tankeväckande och bitvis ganska rolig vardagsberättelse.

Läs också: Syskon mot sin vilja av Ritta Jacobsson

JONNA FRIES

Ålder: 9–12 år

Författare: Jacqueline Wilson

Översättning: Barbro Lagergren

Förlag: Alfabeta

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.