Annons
Nyheter

Jonatan Brännström: Blixtslukaren

Om lampan släcks kan flodhästarna inte sova. Storebror förstår inte alls det där. Därför trycker han på strömbrytaren i sovrummet. Med ens blir mörkret kompakt. Lillebror skriker. Och ett hiskeligt äventyr rullar igång.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2012
Foto: 

Jonatan Brännströms bilderbok Blixtslukaren är en fartfylld godnattsaga som låter den lilla jagberättarens oroliga fantasi bli verklig. Mörkret får blixtarna att slå genom golvet, rakt ner till tant Johansson, vatten väller in och livräddarsnöret förvandlas till en monsterorm. Bland annat.

Johanna Hellgrens kaossköna illustrationer exploderar mot de svarta bakgrunderna. Rum och logik är långt borta, men nerv och känsla finns överallt i den härliga färgkryddningen. Spana in ränderna, de kantiga klippen och skiftningarna i de röda kalufserna.

Annons

Osäkerheten är total, även i det nära samarbetande ordlandskapet. En plötslig svordom höjer dramatiken, men ibland svajar tempusvalet och svängarna blir svåra. Medryckande och innerligt är det ändå, och härligt med den totala hängivelsen till fantasin.

JONNA FRIES

Bok: Blixtslukaren

Text: Jonatan Brännström

Bild: Joanna Hellgren

Förlag: Natur & Kultur

Ålder: 3-6 år

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons