Annons
Nyheter

Lovisa Lamm: Ambassaden i Paradiset

Nyheter • Publicerad 14 februari 2012
Foto: 
Lovisa Lamm. Foto: Magnus Liam Karlsson.
Lovisa Lamm. Foto: Magnus Liam Karlsson.Foto: 

I början av 1970-talet var Nordkorea en av dåtidens asiatiska tigerekonomier. De hade högst standard i Asien efter Japan och en årlig tillväxt på 25 procent decenniet efter koreakriget. Svenska företag såg möjligheterna och ville därför snabbt etablera kontakt med landet, de ville inte missa en industriell exportmarknad av storformat, man ville vara först på plan.

På den tiden blåste vänstervindarna starka här och de krafterna gjorde gemensam sak med näringslivet genom att trycka på regeringen om ett erkännande av Nordkorea. Det ledde till att Sverige blev det första, och i 26 år det enda, västland som hade ambassad i Pyongyang i Nordkorea. Om detta skriver nu Lovisa Lamm i Ambassaden i Paradiset.

Annons

Lamm gräver sig ner till 70-talet och träffar före detta ambassadtjänstemän och industrifolk med flera, tittar på gamla bilder, letar i arkiv och läser en dagbok om ledan i en nordkoreansk by för att skaffa sig en bild av förhållandet till Nordkorea på den tiden.

Landet bedömdes först vara en bra handelspartner, men de svenska storföretagen köpte sig ändå garantier av Exportkreditnämnden (EKN) för att säkra sina betalningar. Och beställningarna ramlade in. Nordkoreanerna beställde varor för ca 700 miljoner kronor och de levererades också. Men ganska snart upphörde avbetalningarna. Inga pengar kom. Det blev istället de svenska skattebetalarna som fick stå för notan!

Lamm redogör för jättelika svenska industrisatsningar, skuldfiaskon, smuggelskandaler och spionage kopplat till Nordkorea. Hon berättar om ambassadtjänstemän som förvandlas till kronofogdar, men också om svensk flathet i förhållande till nordkoreansk utpressning.

Visst är det intressant, men ändå ganska tunt. Här finns trådar som rinner ut i sanden. Lamm tänjer på materialet, men trots fiaskon och skandaler räcker det inte. Det händer inte mycket på ambassaden, tjänstemännen försöker driva in skulderna och går dessemellan på banketter eller massmöten. Tristessen härskar och alla vantrivs, vill bara hem eller därifrån i alla fall.

Men skriver man om Nordkorea går det inte att undvika att också beskriva ett land där medborgarna lever helt isolerade från omvärlden, där lögnen är satt i system, dubbelmoralen blomstrar, förtrycket är totalt, personkulten gränslös och där det råder brist på det mesta. Och så gör även Lamm. Hon bidrar med sina egna och andras absurda erfarenheter av landet. Alltid lika häpnadsväckande.

Eva Dandanelle

Ambassaden i Paradiset

Sveriges unika relation till Nordkorea

Författare: Lovisa Lamm

Förlag: Norstedts

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons