Nyheter

Mer än Jesus i bokhyllan

Han har omkring 30 olika biblar i sitt privata bibliotek. Men biskop Jan-Olof Johansson gillar inte bara att läsa om religion. Bland hyllorna samsas seriealbum med verk av favoritförfattaren Amos Oz. Mina böcker och jag är en serie om litteraturens värld där personer med helt olika yrken och bakgrunder visar upp sina bokhyllor. Biskopen Jan-Olof Johansson berättar vilken serie han läser varje dag. .
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2012
en särskild plats Amos Oz Berättelse om liv och mörker har en särskild plats i biskopens litterära hjärta. ?Det är en bok som man känner att den inte ska ta slut?. Verket handlar om Amos Oz barndom och uppväxt i Jerusalem och om drömmar om fred. Foto: Olof Elfverson
en särskild plats Amos Oz Berättelse om liv och mörker har en särskild plats i biskopens litterära hjärta. ?Det är en bok som man känner att den inte ska ta slut?. Verket handlar om Amos Oz barndom och uppväxt i Jerusalem och om drömmar om fred. Foto: Olof ElfversonFoto: 
Foto: 

– Till min läggning är jag nyfiken på det mesta, säger Jan–Olof Johansson som bor i biskopsresidenset Östrabo. Bara några stenkast från Växjö domkyrka.

På övervåningen ligger Jan-Olofs arbetsrum och tillika privata bibliotek. Längs väggarna står böcker uppradade i hyllorna. Här finns teologisk litteratur, böcker om beteendevetenskap och en del deckare av Håkan Nesser och P.D. James. Jan-Olof berättar att han inte läser så många kriminalromaner längre. Nuförtiden blir det mest böcker om Israel-Palestinakonflikten som han är djupt engagerad i sedan många år tillbaka.

Vilken är din favoritbok?

– Spontant ska väl en biskop säga Bibeln och det är väl en självklarhet. Den är livsnödvändig för mig i min tro och i mitt yrke. Bibeln och Psalmboken är fantastiska böcker, men jag antar att du vill att jag ska nämna en skönlitterär bok och då vill jag nog säga Hur man botar en fanatiker av Amos Oz.

Vad är det som är speciellt med den?

– Jag läste den på flyget till Tel Aviv och det var en stark upplevelse. Jag kände att den uttryckte något som jag kände igen mig i. Amoz Os kändes som en av mina bästa vänner. Jag har aldrig träffat honom utan bara sett honom på TV och då har jag inte känt samma sak som jag gör med hans texter. Men när jag läser så lägger jag in mina tolkningar och mina känslor.

Har du någon mer favorit än Amoz Os?

– Jag tycker om Torgny Lindgren och hans berättarstil. Han kan, liksom en del målare, med bara några enkla streck beskriva olika miljöer.

Vilken är din skämsbok?

– Jag har nog ingen skämsbok. Men jag har en del seriealbum med Rocky och Ernie. Det är kanske lite oväntat. Jag är en daglig läsare av Rocky i Dagens nyheter. Jag tycker att han är så fruktansvärt mänsklig och så utlämnade. Rocky är en figur som man känner sympati för. Det är inte mycket som blir rätt. Jag gillar hans totala öppenhet och det blir ofta fel men ändå klarar han sig.

Vilket lästips vill du ge?

– Utifrån den här sommarens läsning skulle jag nog vilja tipsa om Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Den är bitvis en väldigt smärtsam historia och verkligheten ser ut såhär i dag. Det är ingen läsning att koppla av till utan snarare att koppla på till, säger han om den skönlitterära boken Morgon i Jenin som handlar om tragedierna som följer i och med Israel-Palestinakonflikten.

Artikelserie

Mina böcker och jag

Tidigare artiklar:

16/7: Bokhandlaren Patrik Hammarstrand om sin relation till boken Nöff Nöff.

23/7: Spjutkasterskan Anna Wessman om Platons Staten.

30/7: Politikern Bo Frank om sin dyraste bok.

8/8: Författaren Katarina von Bredow om vilken bok som får henne att känna sig överkörd.

13/8: Artisten Karin Åberg om varför hon vill ge en kakbok till Bo Frank.

Jan-Olof Johansson

Ålder: 64.

Yrke: Biskop.

Favoritförfattare: ”Det där skiftar över tid men jag har Amos Oz som en favorit. Han är en otrolig författare som levandegör Mellanösternkonflikten på ett nära och mänskligt sätt. Det är lätt att krig beskrivs i siffror, men han skildrar det utifrån en individs perspektiv.”

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.