Nyheter

Om kvinnors situation i världen

Nyheter • Publicerad 8 mars 2010
Foto: 

21 procent av kvinnorna i Sydafrika har blivit våldtagna innan de har fyllt femton år. Många av Indiens tre miljoner prostituerade har kidnappats och hålls som fångar på bordeller. Kina har tio miljoner prostituerade. Flickor under fem år har 50 procent större risk att dö än pojkar under fem år. Minst 100 miljoner kvinnor saknas i världen i dag. Fler kvinnor har dödats för att de är kvinnor än alla män som har dödats under 1900-talets alla krig. Siffrorna finns i Half the sky av äkta paret Nicholas D. Kristof och Sheryl WuDunn, som vann Pulitzerpriset för boken och till vardags är journalister på The New York Times.

Det som gör Half the sky annorlunda är inte den starka dokumentationen av våldet och våldtäkterna. Det unika med Half the sky är att historierna skildras så att de väcker förhoppningar om förändringar. Författarna lyfter fram kvinnor som inte har funnit sig i de traditioner som insisterar på att hustruvåld, kidnappsprostitution och gruppvåldtäkter ska accepteras. De initierar den förändringsprocess som måste påskyndas, för det Half the sky visar är att kvinnor i de flesta av världens länder har det så illa att det gör ont att tänka på. Undertiteln Turning oppression into opportunity for women worldwide (fritt översatt - Förvandla förtryck till frigörelse för kvinnor över hela världen) anger vägar till förändringar som visar att det borde vara kvinnodag 365 dagar om året.

Srey Rath var femton år när familjen på grund av fattigdom skickade henne till ett jobb som diskare på en restaurang i Thailand, men jobbagenten ljög. I stället fördes hon till en bordell i den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur. Hon protesterade när männen på bordellen försökte tvinga henne till sex med en kund. Som straff blev hon först misshandlad och därefter våldtagen. Sju dagar i veckan tvingades hon arbeta på bordellen, femton timmar varje dag. Hon och de andra prostitutionsfångarna hölls nakna för att förhindra flykt, men en dag lyckades Srey Rath fly. Hon gick till polisen och berättade vad som hade hänt. Hon häktades och dömdes för till ett års fängelse för att illegalt ha tagit sig in i Malaysia.

I en slumförstad till Nagpur i centrala Indien rånade, våldtog och torterade Akku Yadav och hans gäng efter behag. En kvinna som vände sig till polisen för att anmäla en gruppvåldtäkt blev själv våldtagen av poliserna. När en trettonårig flicka hade blivit våldtagen växte sig vreden större än rädslan. Trehundra kvinnor gick till attack. Först kastade de chilipulver på Akku Yadav, sedan tog de fram knivar och högg honom till döds.

Half the sky berättar om andra sätt att försvara sig mot våld och våldtäkter i Indien, Pakistan, Kina, Sydafrika, Etiopien, Kongo och andra länder. Kristof och WuDun skriver också om människor i Europa och Nordamerika som har engagerat sig i kampen mot det förtryck som årligen leder till att miljontals kvinnor mördas och våldtas. Att insatserna måste intensifieras blir tydligt under läsningen av Half the sky, en bok som skyndsamt borde översättas till svenska.

Tomas Polvall

Half the sky: Turning oppression into opportunity for women worldwide

Författare: Nicholas D. Kristof och Sheryl WuDun

Förlag: Knopf

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.