Nyheter

Särskild

I Nene Ormes debutbok får läsaren bekanta sig med en ung kvinna som bor i egen lägenhet och som arbetar på ett callcenter.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2012
Nene Ormes följer upp sin debut med Särskild. Foto: Andreas Rasmusson
Nene Ormes följer upp sin debut med Särskild. Foto: Andreas RasmussonFoto: 
Foto: 

Nene Ormes är en kvinnlig författare som debuterade för två år sedan i en genre som benämns urban fantasy. En genre som jag inte är bekant med tidigare, men där ordet urban blir en nyckel till genrebenämningen. Handlingen ska utspela sig i en stad, i det här fallet Malmö. Innehållet bör ha inslag av övernaturligt och/eller ockultism och magi. Så långt beskrivning. I Nene Ormes debutbok får läsaren bekanta sig med en ung kvinna som bor i egen lägenhet och som arbetar på ett call center. Hon lider av mardrömmar och berättar om sina drömmar för vännen Daniel.

I andra delen av en serie av tre får läsaren hum om att något förfärligt hände Daniel sedan han försökt leta i verkligheten efter Uddas drömspår. Boken tar sin upptakt med att Daniel är svårt märkt efter en grym misshandel och därför gärna sover över i Uddas våning. Själv döljer hon sanningen för Daniel, den som hon själv snart står häpen inför: under hennes nattliga drömmar tar hon sig in i andra människor, och det är inte vilka ordinära personer som helst: alla tillhör de en grupp som kallar sig de sära.

Titeln på den andra boken heter Särskild, en liten lek, för Udda får under handlingens lopp bland Oraklet, Rådet, Mästare och de som tillhör så kallade hamnskiftare, veta att hon verkligen är Udda.

Hon är en drömmare och för många utgör hon ett starkt hot.

Det är underhållande och mestadels välskrivet, även om jag önskat bättre korrekturläsning och en extra genomgång av manuset. Ändå trivs jag ganska bra i Nene Ormes fantastiska världar, inspirerade av gammal sagotradition så väl som magins kunskapsvärldar. Det krävs inte bara fantasi för att åstadkomma det Ormes gör, hon är ganska påläst, och hon använder språket på ett sätt som kanske framför allt lockar den lite yngre läsaren.

Jag tror inte genren urban fantasy var uppfunnen för en gammal mästare som Ray Bradbary. Men när Ormes är som bäst påminner hennes lite grand om innehållsvärldarna i vissa av hans berättelser. I Ormes Malmö är det dags för festival och här ingår inte bara vanliga festande människor. Här byts skepnad i tid och rum, och platserna är inte alltid vad de synes vara. Drömmaren Udda lever farligt.

Med lite klarsyn upptäcker man snart att det inte räcker med ett bra stilgrepp för att hålla spänningen uppe. Det behövs mer dynamik och psykologiskt djup i skildringarna av personerna för att det ska bli riktigt, riktigt bra. I andanom tänker jag på en annan ny roman, vars innehåll av magi och fantasy gjorde att många kritiker nappade, nämligen amerikanskan Erin Morgenstern, med Nattens Cirkus (svensk titel). Här finns likheter, trots olika genrer, men till skillnad från Morgenstern lyckas Ormes hindra att texten går på tomgång. Hon är skicklig på att skapa nya, fantastiska miljöer.

Söker man underhållning med lite skräck och våld och inslag av erotik är Ormes som gjord för att komma ihåg att världen kan bestå av många olika och märkliga världar. I alla fall i fantasyn!

TINA PERSSON

Nene Ormes

Särskild

Fantasy

Styxx

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.