Annons
Nyheter

Stephen King: Doktor Sömn

Jag vill så gärna tycka om Stephens Kings senaste skräckroman, han är trots allt en av mina favoritförfattare. Han är skräckmästaren, Kingen. Men sanningen är att boken är en av hans sämre.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2014
Foto: 

Ibland är det omöjligt att lägga ifrån sig en bok, man håller den nära likt en kärlekstörstande bebis och man vill inte släppa­ taget om sin nyfunna familjemedlem. Och så ibland läser man en bok som får en att börja titta på ­klockan och fundera över om det inte är dags att boka tvättid snart eller kanske gå ut med ­soporna. Tyvärr hamnar Doktor Sömn i denna skara tröttsamma böcker som får mig att sucka besviket. Jag vill så gärna tycka om Stephens Kings senaste skräckroman, han är trots allt en av mina favoritförfattare. Han är skräckmästaren, Kingen. Men sanningen är att boken är en av hans sämre.

Doktor Sömn är fortsättningen på Stephen Kings succéroman The shining från 1977, som handlar om en alkoholiserad författare som tar ett vaktmästarjobb på ett isolerat hotell, blir galen och försöker döda sin hustru och sin son Danny. Allting slutar med att Overlooks värmepanna exploderar och hotellet brinner ner till grunden i en piskande snöstorm. Pappa Jack Torrence dör medan Danny och hans mamma överlever. Ni kan förmodligen redan handlingen – ni har säkert också läst boken eller sett en besatt Jack Nicholson skrika: ”Here’s Johnny!” i den kritikerrosade filmversionen av Stanley Kubrick. Men det är oftast inte fel med en liten resumé.

Annons

I Doktor Sömn är Danny vuxen och trots hans pappas problem med spriten är han själv alkoholist, men han går under bokens gång med i Anonyma alkoholister. Danny har fortfarande kvar sin synska förmåga och genom sitt jobb på ett sjukhem hjälper han människor att fridfullt gå över till andra sidan, därav smeknamnet Doktor Sömn. Under tiden som Danny tar sina förs­ta steg som nykter alkoholist föds flickan Abra. Redan som spädbarn förutser hon terroristattacken mot World trade center i New York den elfte september 2001 genom att skrika och hennes mediala förmågor övergår Dannys med råge. Samtidigt på en annan plats befinner sig ett uråldrigt sällskap, Den Sanna Knuten, som mördar barn med unika förmågor. De är vampyrliknande varelser som livnär sig på röken som lämnar speciella barns kroppar. Gruppens ledare Rose snappar snart upp Abras krafter och bidar sin tid för att kunna slå till vid rätt tillfälle. Jakten har strax börjat och det finns bara en man som kan rädda­ Abra – Danny.

Tyvärr är Doktor Sömn alltför spretig och tafatt för att ens få min puls att komma över viloläge. Den annars så skickliga Stephen bjuder inte på några nagelbitarsekvenser i denna uppföljare som borde ha stannat i skrivbordslådan. Det är för många scener som går på tomgång och för många dialoger som utspelar sig genom telepati. Gäsp.

Jag saknar hotellet Overlooks vindlande korridorer, den galna pappan, trädgårdsfigurerna som rör på sig och Redrum skrivet på en badrumsspegel. I Doktor Sömn tappar Danny sin pojkiga charm och mystik. Det blir lite som att se en vuxen allvarsam Emil i Lönneberga eller en Pippi Långstrump som blivit trebarnsmamma. Det blir helt enkelt fel och trist.

SOFIE PETERSSON

Doktor Sömn

Författare: Stephen King

Översättning: Boo Cassel

Förlag: Albert Bonniers förlagLäs hellre: Under kupolen av Stephen King

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons