Tina Thunander: Resa i sharialand
Det är +47 grader i skuggan i det fuktiga Jidda när Tina Thunander kommer till sitt amerikanska hotell. När hon ser poolen inne på gården kastar hon lystna blickar dit och ställer frågan som hon redan vet svaret på. Absolut inte, svarar den unge mannen henne i receptionen.
Att en kvinna skulle visa sig för en främmande man utan abaya, den obligatoriska svarta fotsida rockklänningen, är en orimlig tanke i Saudiarabien. Här hålls män och kvinnor som inte tillhör samma familj alltid åtskilda.
Thunander har rest runt i landet och nu skrivit reportageboken Resa i sharialand om kvinnans situation och plats i det saudiska samhället. Hon kommer till ett slutet land, där kvinnor är omyndigförklarade och hon måste själv hela tiden åtföljas av en ledsagare. Hennes utgångspunkt har varit de så kallade balkongflickorna som kopplats till Saudiarabien. Hur kan det komma sig att unga muslimska flickor i Sverige vid flera tillfällen fallit från balkonger? Vad säger det om deras bakgrund?
I Saudiarabien träffar hon kvinnor som kämpar för förändringar, men även maktens och religionens män. Hon diskuterar sharialagarnas auktoritet, kvinnans ställning och vad som är kultur och vad som är religion.
Det bor 28 miljoner invånare i Saudi, varav drygt 20 procent är importerad arbetskraft. Landet har gått från ett beduinsamhälle på 1930-talet till en av världens rikaste nationer idag. En monarki som drivs som ett familjeföretag med världens största oljetillgångaroch där religionen genomsyrar livet. Inga nöjen, utöver shopping - är tillåtna.
Thunander beskriver ett Saudiarabien som är helt igenom segregerat och genomreglerat med lagar som har rötter i koranen. Hon möter ett sexualiserat samhälle där männen påstår att flickorna måste skydda sig bakom abayan och slöjan för att inte egga upp dem. Lite kvinnlig hud eller hår utgör en frestelse som de saudiska männen påstår sig inte kunna motstå! Därför ska kvinnan täckas, stängas inne och hållas tillbaka. Sedlighetspolisen kontrollerar att inga överträdelser sker.
Flickor fick inte gå i skolan förrän på 1950-talet, men idag är de i majoritet på universiteten. De får numera också studera utomlands. Fast bara fem procent av kvinnorna arbetar utanför hemmet. Möjligheterna för dem att få jobb är mycket begränsade. Det kan skapa en frustration som i längden kan vara explosiv!
Att följa med på Thunanders resor och få en inblick i kvinnornas villkor i Saudi är både spännande och häpnadsväckande. Men hur många frågor hon än ställer får hon inte alltid svar på dem. För islam har många ansikten och i Saudiarabien kan det vara svårt att få syn på dem.
Eva Dandanelle
Resa i sharialand
Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien
Tina Thunander
Leopard förlag
Läs också gärna Ingmarie Fromans Islam, brudar och paljetter.