Annons
Nyheter

Tunn sensmoral i rymdäventyr

Nyheter • Publicerad 24 februari 2006

Zathura råkar två trätande bröder ut för ett utomjordiskt äventyr då deras förortshus förvandlas till ett rymdskepp som flyter omkring planlöst i universum.

Sexårige Danny (Jonah Bobo) och tioårige Walter (Josh Hutcherson) slåss om sin väldigt upptagna pappas (Tim Robbins) kärlek. Varannan vecka bor de i hans märkliga gamla hus. Bröderna bråkar mest hela tiden och en dag när Danny hamnar i den skrämmande källaren efter ett av många gräl upptäcker han ett gammalt plåtspel från femtiotalet, Zathura - ett rymdäventyr. Det visar sig snart att Zathura inte är vilket spel som helst. Man drar upp det med nyckel, så att två raketer kan åka runt spelplanen. När man trycker på en knapp hoppar ett kort upp och informationen man läser på kortet blir med ens verklighet. När Danny och

Annons

Walter öppnar ytterdörren, upptäcker de att hela huset kastats rakt in i djupaste universum. Och de är inte längre ensamma. Bröderna inser att om de inte avslutar spelet, kommer de att vara fångade i rymden för all framtid. Men det är bara början på en räcka spännande händelser de utsätts för.

Zathura bygger på en bok av Chris Van Allsburg, som också gjort Jumanji och Polarexpressen. Och framförallt Jumanji känns igen, där kretsade också handlingen kring ett brädspel. Trots alla faror som lurar i rymden är pojkarna förankrade i sitt hus, och ett hus är alltid en trygg borg. Sensmoralen då, för det finns det alltid i amerikanska barnfilmer? Jo, det skulle väl vara att pojkarna för att klara sig måste samarbeta och inte bråka. Det känns lite tunt.

Jonas Henningsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons