Nyheter

Utvandrarläsning inför publik fortsätter

I morgon går uppläsningen av Vilhelm Mobergs Utvandrarserie in på sitt andra år när skådespelaren Edvin Bredefeldt läser ett avsnitt ur Utvandrarna.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2013
Edvin Bredefeldt läser ur Utvandrarna nu i helgen.
Edvin Bredefeldt läser ur Utvandrarna nu i helgen.Foto: Johanna Ursjö

Den sista söndagen i varje månad läser någon av skådespelarna från Regionteatern Blekinge Kronoberg ur Utvandrarserien inför publik på Utvandrarnas hus. Arrangören Kulturparken Småland räknar med att det kommer att ta sju eller åtta år innan de går i mål. På tur står Edvin Bredefeldt, som medverkat i uppläsningen en gång tidigare. Kapitlet nu heter Amerikakistan.

– Det är förberedelserna inför avresan. Karl Oskars ständiga träta, hans långsamma kamp mot allt möjligt, säger Edvin Bredefeldt och skrattar medkännande:

– Det går aldrig över. De äldre bönderna i byn hånar honom för att hembyn inte räcker. Samtidigt är det sorg över barnet som har dött några avsnitt tidigare.

Moberg skriver på ett sätt som gör att det blir en småländsk melodi, berättar Edvin Bredefeldt, även för honom som är uppväxt i Luleå och har en utpräglad norrländsk dialekt.

– Jag behöver inte förställa mig. Det skulle bli fars om jag läste på småländska.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.