Annons
Nyheter

Hemma hos Thomas och Björn är det drag varje dag

Det är gult som gäller och det är Familjen Flinta det talas om fast allt handlar egentligen om att köra några hundra meter på så kort tid som möjligt.
När Thomas Almqvist körde sin BAMBAM med 7-liters amerikansk V8:a på sjuttiotalet hette det att han körde dragracing och det
heter det fortfarande för
både veteranen Thomas
och nyfrälste sonen Björn.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2006
Ännu är det vinter men snart nog skall bilarna ut ur garaget ute i Tegnaby. Då lastar Björn och Thomas upp bilarna på de insnöade transportsläpen. Foto: Stefan Nilsson
Ännu är det vinter men snart nog skall bilarna ut ur garaget ute i Tegnaby. Då lastar Björn och Thomas upp bilarna på de insnöade transportsläpen. Foto: Stefan NilssonFoto: 
Prisade. Björn Almqvist, fabriksförare och sponsor, visar tillsammans med pappa Thomas, konstruktör, mekaniker och förare, upp teamets prisbord. De två dragracingbilarna står än så länge inne i garaget.
Prisade. Björn Almqvist, fabriksförare och sponsor, visar tillsammans med pappa Thomas, konstruktör, mekaniker och förare, upp teamets prisbord. De två dragracingbilarna står än så länge inne i garaget.Foto: 

BAMBAM, som den första dragracing-bilen hette, har fått lämna garaget för BAMBAM 2 och BAMazonen, två nya skapelser i klargult. BAMBAM 2 är precis som sin föregångare ett rent specialbygge på rörram med en gul bakdel från en Volvo Amazon medan BAMazonen är en gammal trotjänare som byggts om för att köras på stripen. Stripen, eller dragstripen som det egentligen heter, är normalt sett 1/4 mile, 402 meter, och det fixar den ombyggda amazonen på 11,7 sekunder.

Det mesta är utbytt

Annons

Ombyggd i det här fallet är närmast ett understatement. Det enda som Thomas inte satt vinkelslip eller svets i är själva karossen annars är det mesta utbytt.

Dörrarna är till exempel i plast, motorn en tjugo år yngre Volvo-konstruktion, B23, som trimmats till 290 hk, och bakaxeln är ett hopplock av en Chevrolet 8 1/2" och en Volvo 240.

Motorn har större cylindervolym, 2,5 liter, specialbyggd topp med modifierat insug, konstruerad av Görans motorteknik i

Ormeshaga, och 2 Weber DCO 50-förgasare.

- Instrumentpanelen är original också, förstås, tillägger Thomas, som hade svårt att skiljas från den vackra originalinstrumenteringen.

Björn bara kör

Efter att ha fått alla modifieringar förklarade både ur ett tekniskt perspektiv, ett uppfinnarperspektiv och ett tidsperspektiv är den givna frågan hur mycket tid

Thomas och Björn spenderar i

garaget.

- Jag mekar inte. Jag bara kör säger Björn. Egentligen är jag nog både fabriksförare och sponsor.

Annons

- Men han är en jävel på att köra, tillägger Thomas. Han kör ifrån mig numera.

Hur mycket tid lägger du i garaget då?

- Jag är nog här ute varje dag men jag har byggt lite annat också, till exempel en båt som hette Betty.

Träffade sin Liselott

Att namnen på Thomas byggen är Familjen Flinta-inspirerade går inte att ta miste på och passionen för motorer räcker till mer än båtar och dragracingbilar. Motorcykeln, en Triumph, tog honom till Nottebäcks mc-klubbs stuga en gång i tiden och där träffade han Liselott.

- Hade jag inte träffat henne kanske jag hade haft en oförstående fru som inte låtit mig vara så mycket i garaget, konstaterar Thomas.

Garaget, ja, det är inte någon jätteanläggning med lyftar och testbänkar. Snarare ett något större villagarage med några kvadratmeter fri golvyta när båda tävlingsbilarna är inne. Mer behövs inte. Receptet för dragracing låter enkelt när Thomas förklarar. Låg vikt, stark motor och grejer som håller.

- Motorblocken i båda bilarna är exempelvis delvis fyllda med en speciell sorts betong som gör dem tåligare, säger Thomas.

485 hästkrafter

Det är nedre delen av motorns kylning som fått vattnet ersatt med betong men kylningen är tillräcklig ändå. BAMBAM 2 har även den en B23-motor men här är det insprutning och turbo som gäller. 485 hästkrafter är resultatet och de hittar ner i backen via en Chevrolet/Volvo-bakaxel även här. Axeln har fått ombyggda

Annons

fjäderben från Nissan Almera och en spole som ersätter differentialen. Spolen kopplar ihop båda

drivaxlarna och gör att båda bakhjulen får maximal kraft.

Framaxeln har fått fjädrar och stötdämpare från en egnelsk mc och bilens bromsar består av bromsskivor som Thomas gjort själv och försett med speciella bromsok, Wilwood, som bara

väger 15 procent av vad original Volvo-ok väger.

Kraften ger kicken

Men varför? Jag måste ändå ställa frågan även om jag vet att det tävlas om snabbaste 1/4-milen, eller 1/8-milen som det ibland måste bli då banorna inte räcker till.

- Det är njutningen, säger Thomas. Kicken av den enorma kraften och njutningen av att lyckats få tekniken att fungera, en kort reaktionstid vid starten och perfekta växlingar.

Han fortsätter att berätta om Björns korta reaktionstid, om handikappsystemet som gör att man kan tävla mot olika bilar och den sociala biten när man tillbringar några helger varje sommar tillsammans med några av Sverige 1 535 licensierade dragracing-förare.

- På dagarna luktar det bränt gummi och bränsle medan sommarkvällarna fylls med grilldoft när vi träffas på

någon av landets dragracing-banor, avslutar Thomas.

Annons

När vi lämnar garaget i Tegnaby

noterar jag ett översnöat biltransportsläp utanför dörrarna.

- Det är inte så långt kvar tills snön är borta och det är dags att dra till första tävlingen som går i Rinkaby mot slutet av maj, säger Thomas med ett leende och blicken fäst långt bort i fjärran.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons