Annons
Nyheter

Markarydstjej har egen tygkollektion

Linda Svensson, 26 år, från Markaryd, lyckades på första försöket. Nu finns hennes tygmönster som en egen kollektion hos Ikea.
- Eftersom det här är mitt första projekt är jag förstås extra stolt, säger den nya designern.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2006
Foto: 
Foto: 
Foto: 
LInda Svensson, 26 år, från Markaryd, designar åt Ikea.Foto: STEFAN NILSSON
LInda Svensson, 26 år, från Markaryd, designar åt Ikea.Foto: STEFAN NILSSONFoto: 

Efter en ettårig utbildning i textiltryck skickade Linda Svensson i väg sju arbetsprover. Ikea nappade direkt. Sex av hennes mönster finns nu som kollektionen Pernilla.

- Jag hade nöjt med mig ett, säger hon med ett litet skratt.

Annons

Kollektionen består av sex tyger i kraftig bomull och säljs per metervara.

- Det kändes kul att få se dem live. Jag är nöjd med kvaliteten och färgerna blev som jag ville. Det här känns jättebra.

Inspireras av naturen

Tygerna kan användas till mycket när det gäller heminredning. Linda har själv använt ett av sina mönster till köksgardiner.

Linda Svensson gillar organiska mönster. Hon inspireras av former i naturen, växter, husbyggnader och även hur ljuset faller på byggnader.

- Det grafiska ligger mig varmt om hjärtat. Mycket svart-vitt med en accentfärg till. Jag försöker hålla mig neutral i mitt mönsterval och göra tyger som ska hålla länge modemässigt.

Att hennes mönster för tankarna till 1950-talet är ingen tillfällighet.

- Jag har mycket 50-tal i min lägenhet, som möbler och keramik. Jag tycker om kombinationen av svart stål och mörka träslag, det är otroligt snyggt. Och stringhyllan är också en väldigt trevlig sak, tycker Linda.

Bildlärare

Linda Svensson är utbildad bildlärare och har gått tre år på Konstfack. Där fick hon testa på textiltryck för första gången.

Annons

- Jag föll pladask för det. Det passade mig perfekt.

Linda sökte sig vidare till den praktiska utbildningen på Nyckelvikskolan på Lidingö och under utbildningens gång arbetade hon fram sina mönster. Det här var under 2004.

- När jag skickat ned min portfolio tog det många veckor innan jag fick svar så jag hade nästan glömt bort det, men sedan har jag haft kontakt med Ikea under hela processen, berättar Linda.

Portfolion innehöll skisser, fotografier och materialprover.

- Materialproverna bestod av cirka en meter stora tygbitar som jag själv hade tryckt upp. Vissa av dem hade jag fotat i en inredningsmiljö för att visa på olika användningsområden.

Linda första uppdrag som designer blir inte det sista. Hon har redan levererat mönster till ytterligare en Ikea-kollektion som kommer att presenteras längre fram i vår. Och Linda vågar nu tro så mycket på sin förmåga som designer att hon driver ett eget litet företag.

- Jag har fått blodad tand och vill utveckla mig vidare.

Designarbetet sköter hon hemifrån, det sker främst på datorn och textilierna trycker hon i en kollektivverkstad.

Men bildlärarjobbet har hon inte helt avfärdat.

- Jag ville testa min egen förmåga som designer innan jag blir bildlärare, säger Linda.

Annons

För att försörja sig arbetar hon som butikschef på ett kaffebarsföretag.

- Jag trivs oerhört bra med det också, så jag försöker jobba med min egen design så att det inte ska störa.

Linda Svensson flyttade upp till Stockholm för sex år sedan. Då lämnade hon lilla Berg utanför Markaryd.

- Men jag har ju mamma och pappa kvar där så jag åker ned så ofta jag kan.

Ann-Charlotte Nyblom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons