Annons
Nyheter

"Undvik kompletta hemmabiosystem"

Det är precis lika viktigt med en bra ljudanläggning till den nya vägg-tv:n som det är att hänga upp den i rätt höjd. Det anser i alla fall Magnus Persson på Hi-fi klubben i Växjö. En bra ljudanläggning kostar från 15 000 kronor upp till ungefär en miljon.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2006
När Magnus Persson sätter igång systemet är det nästan som om golvet vibrerar inne i butiken. - Det här systemet är bättre än det som finns på en vanlig biograf, försäkrar han. Foto: Ingemar Kroon
När Magnus Persson sätter igång systemet är det nästan som om golvet vibrerar inne i butiken. - Det här systemet är bättre än det som finns på en vanlig biograf, försäkrar han. Foto: Ingemar KroonFoto: 

Den genomsnittlige tv-innehavaren tycks också ha insett vikten av bra ljud. Hemmabiosystem är i dag bland de vanligaste köpen i elektronikbutikerna. För en relativt billig penning kan man komma över ett paket komplett med fem högtalare, dvd-spelare och en så kallad subwoofer som tar hand om basljuden i systemet och låter de mindre högtalarna sköta mellan- och diskantljuden.

Helt fel

Annons

- Allt i ett-paketen är helt fel, säger ljudexperten Magnus Persson föga överraskande. De kompletta systemen håller ofta en låg kvalitet och när de går sönder måste hela systemet bytas ut. Det går inte att spara en del ur paketet och kombinera med ett annat system, säger han.

Men ett bra ljudsystem kan gräva djupa hål ur den tjockaste plånbok. Det går egentligen att lägga hur mycket pengar som helst i jakten på det perfekta ljudet. Magnus Perssons tips är att

i stället köpa delar av systemet när man har råd och då satsa på kvalitet.

- Börja med att köpa en bra dvd-spelare. Den är grunden för en bra bild och ett bra ljud. Nästa steg är att inhandla två bra högtalare och en förstärkare. Då har man fått ett stereosystem som fungerar bra både till bio och till musik, säger han.

Men att se en film är också en social upplevelse och det är sällan man sitter själv i mitten av soffan och tittar. När man tjänat tillräckligt med pengar för att nå tredje nivån, centerhögtalaren, kan alla i rummet få samma ljudkvalitet.

För att komma ännu närmare biokänslan finns bakhögtalare. Två stycken högtalare som placeras bakom filmtittarnas huvuden och skapar därmed känslan av att ljudet kommer från alla håll. Slutligen är det dags att köpa subwoofern - en låda som placeras på golvet och som tar hand om filmens allra mörkaste ljud.

- Här får man inte snåla. En billig sub står bara och brummar. Då är det bättre att vara utan, säger Magnus Persson.

Då alla delar är inköpta har man fått ett 5.1-system. Två fronthögtalare, en centerhögtalare, två bakhögtalare och en subwoofer. Inredningsarkitekten Per Reinholtz anser att alla högtalare innebär ett svårlösligt inredningsdilemma och har själv satsat på två små högtalare som simulerar ett surroundljud. Men den lösningen godtar inte ljudexperten.

Sladdar har bytt plats

- Tekniken med simulerat surroundljud bygger förenklat på att man bytt plats på sladdarna i högtalaren. I stället för att ljudet riktas rakt fram så kommer det från alla håll. Det blir inte speciellt bra. Bättre då att köpa två bra stereohögtalare. De är gjorda i ek eller valnöt och skulle inte göra bort sig i något hem, rent estetiskt, säger Magnus Persson.

Annons

Förutom att undvika kompletta billiga ljudsystem har han egentligen bara ett råd att ge till nybörjaren. Att lita på sina egna sinnen.

- Folk säger oftast att de är så dåliga på ljud och att de inte kan något. Men det är ju precis tvärtom. De som inte kan något har ju ett oförstört öra och det som låter bra för dem, kan inte vara fel, säger han.

Av Martin le Grand

martin.legrand@smp.se

0470-77 06 58

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons