Annons
Nyheter

Slashasiga killar och piffade tjejer

Nyheter • Publicerad 28 mars 2011

Jag har barn. De älskar att titta på tv. Det verkar alla barn göra. Och till nästan alla föräldrars stora förtjusning har SVT Barnkanalen rullande under dygnets alla barnvakna timmar. Allt som visas där är inte bra. Men det som SVT producerar själva, Bolibompa, är oftast bra. Brukar kännas lekfullt, kreativt och med sin tid.

Men, för det måste finnas ett men i en krönika. Min dotter suger i sig allt hon ser och inordnar det i sin tankevärld som just nu upptas av skillnaden mellan tjejer och killar på förskolan, mellan mammor och pappor. Mellan Barbie och Ken. (Ken är gjord i hårdare plast än de mjukare och mer gummilika Barbie-dockorna, vad sägs om det subtila isärhållandet?)

Annons

Och det Bolibompas unga – alla är väldigt unga – programledare säger till henne är att tjejer-flickor-kvinnor ska dona med sig själva. Outfits. Örhängen. Smink. Nagellack. Sedan jag en gång upptäckte detta nagellack ser jag det på varenda Bolibompak­vinna. Utom på Philomène Grandin i Philofix. Hon har samma kläder, byxor och skjorta – heja! – i varje avsnitt – heja! Inget smink som syns – heja! Hon är undantaget. Möjligheten? Friheten?

För det är det här med åtskillnaden. Olika­görandet. Hade alla Bolibompavuxna kört paljetter och smink, hade det varit en sak. Möjligtvis lite påfrestande, men inte mer. Nu är Bolibompamännen lite skönt relaxade med rutiga skjortan fladdrande i vinden. Inget smink. Inget piff. De duger tydligen precis exakt som Gud Moder skapade dem.

Skillnaden är stor, enorm, betydelse­bärande. Onödig, dålig och dum. Den feministiska backlashen, backlashen för alla kvinnor, har trängt ända in i Bolibompastudion. Kan inte ens barnens egen kanal få vara en fredad zon där vi slipper sexualiseringen en liten stund?

Nu kanske du tycker att smink inte är sex. Men det är det. Kvinnliga drag som förstärks och görs mer feminina, för att öka den sexuella attraktionskraften. Sedan har vi internaliserat skönhetshetsen och känner oss fel, avvikande i våra nakna, osminkade ansikten. Naked, bare, exposed som Maria Montazami utan läppstift.

Och där sitter våra barn som vi vill allt gott. Som vi vill ska känna sig fria, starka, dugliga. Som de är. De sitter där i soffan och ser lagom slashasiga killar som duger precis som de är. Och piffade tjejer som duger bara med piff. För de utan piff finns inte så det blir aldrig ens ett alternativ.

Mest extremt blir det till helgen. Först Fredag med Malin. Malin kör partyglitterglamour extra allt när hon minglar runt med kändisar i ett ganska obegripligt nöjesprogram. Sedan blir det lördag. Då leder en oigenkännligt tungt sminkad Sara Edwardsson allsångsprogrammet Den flygande mattan klädd i till exempel något korsettaktigt.

Jag menar inte att det var bättre på det i backspegeln så könlösa sjuttiotalet. Jo förresten, precis det menar jag.

CAMILLA CARNMO är kulturredaktör

på Smålandsposten och skriver krönikor varannan vecka.

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons