Nyheter

Fifas mutkolvar stoppar Hansson

Nyheter • Publicerad 20 juni 2010

Martin Hansson kvar i Fifas frysbox, skriver medierna om Holmsjös handbollshatare som hittills i mästerskapet bara fått lyfta stopptidstavlor.

Det är inte konstigt.

Spelar ingen roll hur bra eller hur dålig Hansson är. Det som spelar roll i VM och i Fifa är hur brun din tunga är. Face it: 32 länder av världens 244 kvalar in till VM vart fjärde år. Det motsvarar cirka 13 procent.

Om du för det första tillhör de övriga 87 procenten och för det andra representerar en nation som aldrig har och aldrig någonsin kommer – ens med fantasins hjälp – kvala in till ett VM kan du alltid göra dig mutbar.

Fifa är, precis som vilken världomspännande idrottsorganisation som helst, (IOK, UEFA, NHL, IAAF, IIHF you name them) beroende av att få stöd även från lilleputländer. Ja, mellan raderna: Fifa är (precis som andra världsomspännande idrottsorganisationer) en korrupt organisation.

Mot löfte om fortsatt stöd till Fifas Mr X (random valbar snubbe) ser såklart Fifas Mr X (random valbar snubbe) till att smörja mutintresserade lydstater med en domarplats. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli. Därför har vi, helt ologiskt, huvuddomare från Uzbekistan, Saudiarabien, Malaysia, Guatemala, Seychellerna, El Salvador och Colombia i mästerskapet. För att inte tala om tomten Koman Coulibaly som dömde USA-Slovenien. Han är från Mali, landet som har noll erfarenhet från att spela världsmästerskap. Rättvisa, nån?

Mutmentaliteten är nog inte så stor i Sverige, tror jag. Därför får nog Hansson fortsätta att hålla upp sina stopptidsskyltar.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.