Annons
Nyheter

Klyschgiljotinen: Speldirigent

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2012

Misstänkt klyscha: Speldirigent.

Förekomst: 3380 gånger (Google).

Annons

Dom: Skyldig.

Domskäl: Jag inleder med en enkel fråga:

Vad är en dirigent?

Går vi till Nationalencyklopedin blir svaret följande:

Ledare för ett orkester-, kör- eller operaframförande, som med synliga tecken och gester leder och håller samman utförandet av det återskapade musikverket.

En dirigents uppgift handlar enbart om ledarskap, inte om prestation. En dirigent är långt ifrån passiv men en sak är säker: han spelar inget instrument utan ger de som spelar på instrumenten anvisningar om i vilket tempo de ska spela, hur länge de ska spela och när nästa musiker ska komma in i spel.

Beskrivningen av en dirigent är alltså närmast identisk med en tränares.

Mot den bakgrunden blir det metaforiskt helt felaktigt att kalla en hockeycenter eller en innermittfältare i fotboll för en speldirigent. Rätt benämning här borde istället vara playmaker, speluppläggare, spelmotor eller liknande men inte speldirigent.

Speldirigenten i Öster är således inte Denis Velic utan Roar Hansen och speldirigenten i Växjö Lakers heter sedan i söndags kväll Sam Hallam medan Patrik Ross och Petter Nilsson dirigerar spelet i Troja och Tingsryd. Ingen av dem deltar i spelet men använder gester och taktiska direktiv för att få flyt i speltempo och byten. I sanning speldirigenter.

Undantaget som bekräftar regeln är följande: i de fåtaliga fall där det förekommer spelande idrottstränare kan man faktiskt både vara spelmotor och speldirigent samtidigt.

Påföljd: Omedelbar avrättning i giljotin.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons