Nyheter

Krönika: Holös, Evertsson och pengarna

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011

Visst var Jan Hrdina den förste spelaren som till fullo förstorade Jantesvenskarnas ögon och fyllde deras hjärtan av missunnsamhet?

Året var 2006 när tjeckens lön på 460 papp i månaden orsakade en epidemi av tappade hakor modell Disneyfilm.

HV 71 var ondskans axelmakt och de negativa kommentarerna om dessa bortkastade cash var oräkneliga.

Sedan var det Linköping med Weinis och Mårtensson .

Därefter har det varit Johan Davidsson .

Det gnälls ofta om för höga löner i elitserien.

Det gnälls i krönikörsspalter.

Det gnälls i supporterkretsar.

Det gnälls till och med i sann grön-avund-anda från diverse sportchefer och andra ledare (tänk: vreden mot Linus Klasen och Malmö).

Apropå HV 71 och Hrdina/Davidsson är det en poäng i sammanhanget att de – nästan ensamma – betalade tillbaka med ett SM-guld två år senare (och i Davidssons fall ytterligare ett). Alltså var deras anställningar en god investering i Jönköping.

Varför gnälls det så mycket på hockeylöner?

Varför väcks krav på lönetak i en liga som ändå inte kan konkurrera med världens två bästa?

Vad idrottsutövare i individuella sporter tjänar tycks inte direkt reta upp folk. Att en halvtaskig golfspelare som sällan eller aldrig vinner något kan kamma hem tio millar per år reflekteras det inte över.

En hockeyspelare i elitserien däremot får inte tjäna hur mycket pengar som helst. En klubb får inte spendera hur mycket pengar den vill på spelare.

Senaste exemplet är Jonas Holös som Henrik Evertsson i rollen som spelbordets just nu rikaste sportchef kammade hem efter att Micke Sundlöv fått lägga ner korten och hoppa ner från stolen.

Jag gissar att norrmannen får väldigt bra betalt i Växjö. Jag gissar att han får en månadskaka nånstans kring 300 papp eller mer för besväret.

Vad är problemet?

Här har vi en klubb med en vakant plats vikt åt en PP-back i bra ålder. Om man dessutom får en högerfattning och ett tvåårsavtal på köpet – vad säger att ett bättre läge dyker upp före den 31 januari 2012?

Växjö värvade Holös av tre skäl: man behövde, ville och kunde. Man tyckte liksom inte bara det var ballt att blåsa Sundlöv av pokerbordet.

Den här typen av lönediskussioner lockar också fram de gamla forumtrollen ur sina grottor. Morgontrötta och med munnen full av illaluktande dynga kommer de dragandes med de gamla troll-invektiven:

– Köpelag!

– Bara utlänningar!

– Inga egna produkter!

Jag har i min naivitet trott att dessa diskussioner hörde till historien. Att gnället om egna produkter, artistare och lönebudgetar för länge sedan begravts.

Så är det inte. Det är inte bara på nätet forumtrollen finns. När jag beträder hockeymark och pratar med annars fullt normala människor dröjer det inte länge förrän de drar upp dessa gamla trådar på nytt och beklagar sig över att Mr X och Mr Y tjänar så mycket och att Klubben A lägger si och klubben B lägger så mycket pengar på spelarlöner.

Ärligt talat: Varför bryr ni er?

För att inte tala om snacket om utlänningar, de oftast sköna lirare som berikat elitserien sedan dess tillblivelse. Efter att Växjös utländska dyra spelare blivit en succé gnälls det nu över att det är för många invandrare i elitserien.

Att ordet "köpelag" egentligen inte existerar förklarade Hockeysveriges lika bespottade som fantastiske Robert Pettersson nyligen när han konstaterade att det inte finns en enda köpt spelare i svensk hockey. Man köper nämligen inte spelare i Sverige, man värvar. Om trollen ska hålla sig ajour bör de i så fall byta ord till Värvningslag. Och i så fall: vilket lag är inte ett värvningslag?

Även när det gäller utländska spelare sätter Pettersson huvudet på spiken i sin bloggpost Växjö är ett föredöme. Argumentera gärna mot hans teser det troll som kan. Eller svara åtminstone på frågan: Vilket tror du är svenska klubbars syfte med att värva utländska spelare?

Det roligaste är att det i själva verket är forumtrollen själva som delvis bekostar de höga spelarlönerna. Så fort ett troll exempelvis lämnar in en oddskupong, köper Sportbladet eller tar in en natt på Scandic går en liten del av det de lägger ut till att värva killar som Jonas Holös.

För varifrån kommer sponsorcashen egentligen? Jo, från de som köper sponsorernas produkter och tjänster. Det är liksom inte skattepengar Evertsson värvar spelare för.

Kretsloppet är detsamma när ett korkat troll återvänder till en sajt han hatar för att skriva dynga och därmed ökar trafiken och ekonomin på sajten. Det roar mig något oerhört.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.