Annons
Nyheter

Krönika: Tingsryd är kvalets Israel

Nyheter • Publicerad 12 mars 2011

Tingsryd. Troja. Karlskrona. Vita Hästen. Huddinge. Asplöven.

I samma serie.

Annons

Tio omgångar, två lag går upp.

Det låter nästan för bra för att vara sant.

Vilken chocksupertokig serie vi har framför oss, vilka publikfester, vilka nerver, vilket tryck, vilken hets.

Fantastiskt.

Det känns som att kastas rakt in i en krigszon och därför är det väl inte helt fel att spana på världskartan för att finna en metaforisk kopplingspunkt.

Det ständigt spända läget i Mellanöstern kan enkelt sammanfattas så här: Mellanöstern består av Israel och dess fiender.

Samma sak i denna kvalserie: Den består av Tingsryd och fem andra lag som i mindre eller större utsträckning är fiender till Tingsryd.

För hur det än kommer att sluta finns det en liten och till synes obetydlig klubb som kommer att, likt världskartans lilla fluglort Israel, dra till sig lika mycket uppmärksamhet som alla de andra tillsammans.

Vi kommer att märka det, i snacket på stan, i krönikor, bloggar, kommentarer – vissa ungefär lika nyanserade som en del rapporter nere från Mellanöstern, faktiskt.

So let?s face it:

Annons

? Karlskrona är det mest uppenbara. KHK är för Tingsryd vad palestinierna är för Israel och vice versa. Här flödar hatet på riktigt. Här kommer det att slå gnistor och tändas hateldar lite varstans. Hotet från söder är starkare än någonsin och två riktiga storoffensiver väntar. De kommer att bli minnesvärda.

? Vita Hästen låg i krig med Tingsryd under tre brännande heta playoff 3-matcher för ett år sedan. Tigern vann kriget över Hästen, men nu planerar östgötarna för en anfallsvåg söderut för att slå till snabbt, skoningslöst och en gång för alla. Klarar Tingsryd att stå emot?

? Om vi tittar allra längst norrut finner vi Asplöven. Ingen ärkefiende, men likväl inblandad i en smutsig morotskomplott för två år sedan i Arena Polarica, då man blev Tingsryd övermäktiga i den sista närstriden. Tingsryd kanske inte är Asplövens fiende, men Asplöven är definitivt Tingsryds – framför allt efter skidresan till Levi.

? Lite samma sak med Huddinge i österled. Ingen uttalad hatmotståndare, men ett lag som också figurerat i konspirationsteorier från den mystiska våren 2009. Var det mutor och läggmatch mot Örebro i sista? Varför kom inte Huddinges buss fram i tid? Frågorna är alltjämt obesvarade och helt klart värda att dra ut i fält för att bringa klarhet i.

? Sist men inte minst: Troja. Förhållandet mellan Tingsryd och Troja är inte lika spänt som tidigare, främst på grund av att nya moderna motståndare (Växjö och Karlskrona) sugit ut mycket av den hatenergi som fanns fram tills för tiotalet år sedan. I dag kan vi närmast likna lagen vid Grekland och Turkiet. Man har en gemensam diger krigshistoria, man äger varsin del av Cypern (Kronoberg) men blodiga strider än mer sällsynta under senare år.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons