Nyheter

Kronprinsessan vs Broken Red Wings

Nyheter • Publicerad 15 juni 2010

Frilansjournalisten Tonchi Percan släpper snart sin bok Kronprinsessan. Boken är redan på tapeten eftersom den innehåller en passus där SvD:s ledarskribent Per Gudmundson pratar om Maria Wetterstrand . Följande dialog, uppsnappad under ett besök på restaurang Tennstopet, citerades i bland annat Aftonbladet i går:

”Du är på rätt spår. Maria är grejen. Jag kan berätta något för dig om du lovar att inte gå ut med det i radion eller någon dagstidning. Det gör inget om det kommer ut i din bok om några månader.”

”Jag lovar, varför skulle jag vilja sabotera min egen bok”, frågar jag.

Per lutar sig fram mot mig vid bardisken:

”Vi har blivit tillsagda på ledarredaktionen att angripa Maria Wetterstrand. Vi ska låta bli Mona Sahlin. I stället ska vi angripa Maria Wetterstrand.”

”Så det är Maria Wetterstrand ni ska inrikta er på inför valet?” ”Ja, så är det”, intygar Per.

”Vem har beslutat det?”

”Chefen för ledarredaktionen, PJ Anders Linder.”

”Är det på order från Moderaterna?”

”Jag vet inte, men det är klart det finns kontakter mellan Anders Linder och regeringskansliet. Men hur nära och täta kontakterna är vet jag inte.”

”Så Maria Wetterstrand uppfattas som ett hot mot en borgerlig valseger?”

”Det skulle jag tro, därför ska vi inrikta oss på att angripa Miljöpartiet, inte Mona Sahlin eller Lars Ohly”, säger Per Gudmundson.

Själv skrev jag en skandalartad bok – Broken Red Wings – under förra årets finalserie i Stanley Cup. Tyvärr refuserades den av samtliga förlag. Men här läcker jag exklusivt ett avsnitt till er, kära bloggläsare. Jag sitter vid tillfället inne i en rökig bar och samtalar med Nicklas Lidström , min uppgiftslämnare, inför finalmatch 6. Det är verkligen sensationella grejer. Så här förlöper samtalet:

”Du är på rätt spår. Sidney Crosby är grejen. Jag kan berätta något för dig om du lovar att inte gå ut med det i radion eller någon dagstidning. Det gör inget om det kommer ut i din bok om några månader.”

”Jag lovar, varför skulle jag vilja sabotera min egen bok”, frågar jag.

Lidström lutar sig fram mot mig vid bardisken:

”Vi har blivit tillsagda i klubben att angripa Crosby. Vi ska låta bli Malkin. I stället ska vi angripa Crosby.”

”Så det är Crosby ni ska inrikta er på inför finalen?” ”Ja, så är det”, intygar Lidström.

”Vem har beslutat det?”

”Tränaren, Mike Babcock.”

”Är det på order från Red Wings?”

”Jag vet inte, men det är klart det finns kontakter mellan Babcock och klubbledningen. Men hur nära och täta kontakterna är vet jag inte.”

”Så uppfattas Crosby som ett hot mot en Stanley Cup-seger?”

”Det skulle jag tro, därför ska vi inrikta oss på att angripa Crosby, inte Malkin eller Staal”, säger Nicklas Lidström.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.