GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

2021 var ett ögonöppnande år för många av oss

Då har 2021 snart gått och det har för många varit ett mer än vanligt märkligt år. Vi har levt med restriktioner som gjort oss isolerade, hemundervisning har blivit vardag och digitala möten är det enda som erbjuds, inte ett drömscenario för många men vi har visat att det går och att vi klarar det.
Debatt • Publicerad 30 december 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Attention Kronoberg önskar sig ett 2022 där man faktiskt kan få se vad orden samverkan och tidiga insatser betyder. Att egenansvaret lyfts från medlemmarnas axlar och att individer/familjer blir lyssnade på och får den hjälp som de ber om, i tid
Attention Kronoberg önskar sig ett 2022 där man faktiskt kan få se vad orden samverkan och tidiga insatser betyder. Att egenansvaret lyfts från medlemmarnas axlar och att individer/familjer blir lyssnade på och får den hjälp som de ber om, i tidFoto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Detta år har för en del av våra medlemmar varit ett ovanligt bra år. Vi har sluppit förklara oss när vi inte vill vara bland folk, vi har fått hemundervisning och vi har sluppit ta oss iväg på diverse olika möten. Vi har kunnat spara energin till mötet för att det är just ett digitalt möte. Man skulle kunna säga att 2021 var ett ögonöppnande år för många av oss. Ögonöppnande på så många sätt, vi har varit på många olika möten och vi får ofta höra olika ledord så som samverkan, tidiga insatser och riktlinjer.

Vi i Attention Kronoberg önskar att dessa ord inte bara var ord som man slänger sig med. Fakta är att vi bara fått svar från tre kommuner i länet på de samverkansförfrågningar vi frågat efter. Vi skulle ju kunna välja att tjata och påminna om ordet samverkan men vi väljer i stället att rikta ett stort innerligt tacksamt tack till Lessebo, Tingsryd och Växjö kommun som samverkat med oss i år. Ni gör ett otroligt bra jobb och vi är imponerade av den glöd ni visar när det gäller våra frågor. Att ni samverkar med oss gör att vi kan trygga våra medlemmar i er kommun och berätta om det fantastiska jobb ni gör, så Tack!

Region Kronoberg har valt att avsluta den goda samverkan vi haft nu under flera år. Man har skapat en massa olika undergrupper som gör det omöjligt för oss att följa. Det innebär snävare grupperingar och otroligt många fler möten som vi inte kommer att kunna vara med på. Vi kommer inte att hinna läsa på och vi kommer inte kunna vara närvarande i alla de undergrupper som blivit och vi kommer inte kunna prioritera bort någon av grupperna, så hur vår samverkan ska ske står skrivet i stjärnorna. Detta är ledsamt för våra medlemmars skull då deras röster återigen inte kommer bli hörda. Men vi i Attention Kronoberg hoppas på en lösning för denna samverkan så att det kan bli en samverkan för alla parter och inte bara en lösning för regionen.

Vi i Attention Kronoberg önskar oss ett 2022 där vi faktiskt kan få se vad orden samverkan och tidiga insatser betyder. Att egenansvaret lyfts från våra medlemmars axlar och att individer/familjer blir lyssnade på och får den hjälp som de ber om, i tid. Att de kommuner som inte velat träffa oss för samverkan faktiskt tar sig tid att göra det. 2022 är ju ett valår och vi hoppas att fler partier än Vänsterpartiet och S-Kvinnor kommer vilja träffa oss för det är pinsamt att våra politiker inte vill veta mer om NPF när det innebär en så stort lidande för så många olika delar i vårt samhälle. Samhällsekonomiskt skulle det förmodligen bli en vinst för alla om de som beslutar saker faktiskt förstår vad deras beslut innebär för medborgarna. Vi önskar att 2022 blir året då de som har en funktionsnedsättning kan få de stöd och den hjälp dom behöver när dom behöver det, det vinner vi alla på.

Som sagt tack för samverkan detta året och vi hoppas på bredare samverkan 2022.

Julrim:

Utan spaning ingen aning, så låter vår nya förmaning. Att ni i ledning verkar helt utan vår handledning känns som en allt för stor utmaning. Nya tider tågar in och vi vill med detta lilla rim nå inunder ditt skinn för att öppna dina ögon och locka fram lite simsalabim. Målet är att folk ska sluta lida och våra medlemmar slippa kvida. Gott nytt år …

Mari-Louise Ohlsson, ordförande Attention Kronoberg

Kim G Heinwall, vice ordförande Attention Kronoberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.