GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alla bröst är lika mycket värda – tunna, täta, unga eller gamla

"Stärk bröstcancerscreeningen i Kronoberg!” uppmanade Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen och Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i Smålandsposten den 2/11. Nu svarar Bröstcancerföreningen Kronoberg.
Replik • Publicerad 8 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För 80 procent av alla kvinnor räcker mammografi för att upptäcka en bröstcancertumör, men för de övriga som har tät bröstkörtelvävnad (cirka 15 procent) och mycket tät bröstkörtelvävnad (cirka 5 procent) behövs en annan undersökning för att kunna upptäcka tumörer.
För 80 procent av alla kvinnor räcker mammografi för att upptäcka en bröstcancertumör, men för de övriga som har tät bröstkörtelvävnad (cirka 15 procent) och mycket tät bröstkörtelvävnad (cirka 5 procent) behövs en annan undersökning för att kunna upptäcka tumörer.Foto: Christine Olsson/TT

När det gäller screening för bröstcancer så behövs mer än mammografi för att kunna upptäcka en bröstcancertumör. För 80 procent av alla kvinnor räcker mammografi men för de övriga som har tät bröstkörtelvävnad (cirka 15 procent) och mycket tät bröstkörtelvävnad (cirka 5 procent) behövs en annan undersökning för att kunna upptäcka tumörer. Utförs inte denna undersökning så finns risk att en eventuell tumör växer och sprider sig.

Vi kvinnor får ingen information om vi har tät bröstkörtelvävnad eller inte. Vad beror det på? Vi vet alltså inte om vi tillhör den kategori som löper större risk att få bröstcancer. Risken finns att bröst som är täta och svåra att undersöka går igenom utan anmärkning i brist på annan undersökningsmetod. Sjukvården gör enligt de riktlinjerna de fått av politikerna. Det är politikerna som måste utveckla bröstcancervården genom kloka beslut.

En mycket effektiv teknik att upptäcka bröstcancer i tät bröstkörtelvävnad är automatiserat ultraljud (ABUS). Det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att erbjuda automatiserat ultraljud som tilläggsmetod till den ordinarie mammografin för kvinnor med tät bröstkörtelvävnad. I en studie som genomförts i Stockholm har det visat sig att man upptäckte cirka 30 procent fler cancerfall vid användandet av automatiserat ultraljud som tilläggsmetod, och de ekonomiska konsekvenserna visar en stor besparing. Huvuddelen av besparingen består av att det minskar antalet svåra avancerade bröstcancerfall. Den största vinsten med en tidig upptäckt är att det räddar liv, den aspekten har inte ens räknats in!

Vikten av tidig upptäckt av bröstcancer gäller för alla, även de som är över 74 år! Rekommendationen om mammografi för kvinnor mellan 40–74 år har funnits sedan 1986. Det borde vara dags för en översyn på den nu. Stigande livslängd är i sig ett starkt skäl för det. Nyinsjuknandet i bröstcancer ökar med stigande ålder och 20 procent av dessa cancerfall inträffar hos kvinnor som är äldre än 74 år, enligt Socialstyrelsens statistikdatabas. 1 av 5 kvinnor som drabbas av bröstcancer är alltså 75 år och äldre. Ändå blir de inte kallade till mammografi!

Tack (S) i Region Kronoberg för att ni står upp för jämlik bröstcancervård för alla i Region Kronoberg. Att övriga partier ska vara emot en jämlik bröstcancervård känns främmande men det blir självklart upp till bevis när motionen ska behandlas.

Vi uppmanar Region Kronoberg:

• att förbättra bröstcancervården vad gäller bröstcancerscreening genom att utöka undersökningsmetoderna så även de 20 procent med täta bröst kan erbjudas en undersökning som kan upptäcka bröstcancer

• ta bort övre åldersgränsen och kalla även de som är 74+ till mammografi

• och gör all bröstcancerscreening avgiftsfri.

Bröstcancerföreningen Kronoberg/Leena Bergkvist och Kicki Fohlin

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.