GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Alla som velat spela vidare har kunnat göra det i närliggande föreningar”

Svar från Johan Markusson, vd i Växjö Lakers.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 2 september 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Markusson.
Johan Markusson.
Foto: JONAS LJUNGDAHL

Det gör mig ont att se Växjö Lakers anklagas för avsaknad av stort hjärta i sin verksamhet. Ingenting kunde från min synvinkel vara mer felaktigt. Vi gör varje säsong en sådan enorm mängd insatser för barn och ungdomar att listan blir alldeles för lång för att nämnas i detalj. I princip allting utförs dessutom av ideella ledare som under Växjö Lakers flagg är vårt nutida samhälles verkliga vardagshjältar. I toppen av vår ishockeyverksamhet har vi elitlagen, inte minst vårt SHL-lag där samtliga spelare är avlönade yrkesmän. Även de avstår frivilligt från sina löner varje år för att ge vidare i form av välgörenhetsprojekt i alla dess former. Otaliga är de föräldrar till ungdomsspelare som fått hjälp genom åren ur denna fond, hjälp med utrustning, års och cupavgifter när olyckan varit framme. Ofta i form av sjukdom.

Med detta sagt vill jag poängtera att den situation som insändarna beskriver är hemsk att uppleva för många spelare och dess föräldrar, utslagning är tyvärr en del av en tävlingsverksamhet oavsett om vi vill det eller inte. Alla kan inte vinna matchen, alla kan inte platsa i alla lag. För den som drabbas är det emotionellt tungt just där och då. Inte sällan vänds detta till någonting positivt. Man går stärkt ur situationen, hittar ett nytt lag att spela med, utvidgar sin krets av kamrater. Hittills är vår erfarenhet att ALLA som velat spela vidare har kunnat göra det i närliggande föreningar. Dessa föreningar är till del beroende av att inte Växjö Lakers tar en för stor del av regionens ackumulerade hockeyintresse.

Växjö Lakers är också tydliga och transparenta med att efter U15 kommer verksamheten smalnas av, precis som den gör hos samtliga av svensk elithockeys klubbar. Detta är något vi informerar alla våra spelare och föräldrar om redan från första året i hockeyskolan. Det finns heller inget annat sätt att bedriva en nivåanpassad elitverksamhet (för oss U16, J18, J20, SHL). Träningsvolymen är helt avgörande, givet att kvaliteten finns. Bedömningen görs utifrån ett kommunikationsverktyg som bygger på fyra delar: praktiska egenskaper, fysisk potential, spelsinne- & förståelse samt inte minst karaktären där tonvikten framförallt läggs på individens coachbarhet och intresse.

Vill vi erbjuda alla som vill spela hockey möjligheten att göra det hos oss? JA, självklart. Kan vi det? Nej, inte som läget är just nu. Underlag handlar inte enbart om antalet spelare utan lika mycket om tillgång till istider. Vi har tre isytor vilket vi är oerhört tacksamma för men faktum är att det är en eller två för lite för att tillgodose det enorma intresse som finns i Växjö med omnejd. Vår flicksatsning går som tåget vilket är så roligt och tillfredsställande. Inom kort kommer vi att behöva dela in flickorna i olika åldersgrupper vilket kräver ytterligare tider i ett redan proppfullt is-schema. Breddlag eller till och med ytterligare en ishockeyklubb i Växjö är goda idéer men då behövs det faciliteter till detta. Annars kommer varje försök till förbättring för en person leda till en försämring hos någon annan.

Johan Markusson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.