unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Är det tillåtet …att tänka nytt?

Moderata fullmäktigegruppen i Uppvidinge skriver om trygghetsboenden, kommunala kök och vikten av att tänka framåt.
Det finns mycket att ta tag i som politiker i Uppvidinge kommun, skriver Moderata fullmäktigegruppen.
Det finns mycket att ta tag i som politiker i Uppvidinge kommun, skriver Moderata fullmäktigegruppen.
Foto: Charlotte Stjernkvist
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vid en genomgång av framtida behov inom äldreomsorgen i Uppvidinge, ser man att många platser står tomma och trenden går mot en annan boende- och vårdform på ålderdomen. Vi måste ta ansvar för våra gemensamma skattemedel! Tomma platser blir dyrt i längden och det gäller att tänka i nya banor för framtiden. Som vi tidigare påtalat, så tror vi moderater att trygghetsboende kan vara ett bra alternativ.

Vad innebär då trygghetsboende? Som vi moderater ser det, har man uppnått pensionsålder. Man hyr sin egen lägenhet till ett pris för en vanlig hyresrätt. Får hemtjänst vid behov. Det ska finnas gemensamma utrymmen för umgänge med grannar, släkt och vänner. Även en gästlägenhet, som kan utnyttjas vid långväga besök. Från andra trygghetsboenden vet vi att de boende har bildat en egen aktivitetsförening, som till exempel sköter bokningen av gästlägenheten, ordnar gemensamma fikastunder, underhållning, gympa, boule et cetera.

I coronatider har man stängt äldreboendena i Sverige, som skyddsåtgärd. Det är inte de äldre som ska isoleras! Det är de sjuka! Man kan även lida svårt av brist på socialt umgänge. Denna frihet till självbestämmande har de haft, som bor i ett trygghetsboende. I äldreboenden har man behandlat de boende som en grupp.

Frågan om antalet kommunala kök i Uppvidinge har varit på tapeten. Varför utgår man från att kommunen är bäst på att laga och leverera mat? I Norrhult/Klavreström finns flera matställen. Gynna det lokala näringslivet! Ställ frågan om de kan erbjuda närproducerad mat, som kanske de själva skickar hem eller hemtjänsten kan hämta.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

I Uppvidinge planerar man för någon form av ringlinje (buss), så att invånarna kan ta sig till våra egna orter och inte bara åka ut eller in i kommunen.

Det finns mycket att ta tag i som politiker i Uppvidinge och det gör uppdraget roligt! Nya förskolor planeras i Lenhovda och Norrhult. Gläntan i Åseda är inte bortglömd! Biblioteksfrågan i Lenhovda måste lösas. Skolan behöver fler klassrum både i Norrhult och i Lenhovda. Vi ser att barnantalen ökar och det ger oss angenäma framtidsuppgifter som måste lösas!

Nostalgi och att kunna sin historia ger trygghet, men att även våga ro skutan in i framtiden gör att vi vill känna tillförsikt i stället för oro inför en tid som ingen kan mer än sia om.

Moderata fullmäktigegruppen i Uppvidinge

Jerker Blomqvist (M)

Anders Käll (M)

Margareta Schlee (M)

Carl Krekola (M)