GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Är ekonomisk ruin tillåten för vindkraftsutbyggnaden?

Cecilia Svärd kritiserar den 8 maj regeringen och specifikt Miljöpartiet väldigt hårt, med all rätt. Det framkommer tydligt att lönsamheten är mycket svag och oron över vad som komma skall när alla vinindustrier överges.
”Miljöpartiet och regeringen bryr sig varken om natur, människor, djur eller miljön”, skriver Kennet Karlsson.
”Miljöpartiet och regeringen bryr sig varken om natur, människor, djur eller miljön”, skriver Kennet Karlsson.
Foto: TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kommer regeringen att få utbyggnaden dit man vill i antal så är det inte bara naturen som beslagtas för industrins syfte. Alla vet i detta skede att enda lönsamheten med vindkraft, är att skaffa tillstånd eller bygga. Besök gärna Lyngåsa i Alvesta eller Tvinnesheda/Badeboda i Uppvidinge och se där vilka vägnät som byggs ut. Tänk om dessa resurser lagts på vårt riktiga vägnät i stället, då vindkraftsindustrierna ändå lär försättas i konkurs.

Pontus Westerholm ser i en ledare den 15 maj framför sig att väderberoende system kan leda till problem.

Power Purchase Agreement (PPA-avtal) har tagit över rollen att driva tillväxten av förnybar elproduktion på den nordiska elmarknaden under de senaste åren. PPA-avtalens vinnare är de stora elkrävande bolagen som Amazon, Goggle, Facebook, Ikea. Men vad händer när MP fått som de vill? Jo först måste vi bygga ut balanskraften med att ta nya älvar i bruk eller elda olja/gas, kanske rent av köpa kolkraft.

När vi har fullt utbyggd vindkraft i Sverige finns egentligen tre scenarier.

Scenario ett när det blåser måttligt: Många är nöjda för att en god elleverans sker, men ägarna till vindkraftsindustrierna är missnöjda eftersom de sitter med ett långsiktigt avtal som ger väldigt lite i kassan. Även vi på landsbygden är missnöjda eftersom skogen tar stryk, men kanske mest för de sjukdomar som vi drabbas av genom infraljudet.

Scenario två när det inte blåser: Många klagar för att elleveranserna måste stoppas för vattenkraften räcker inte till och skall Sverige vara fossilfria så kan väl inte kolkraft köpas. Ägarna till vindkraftsindustrierna är missnöjda eftersom de inte kan sälja någon el, fast mest frustrerade är de för att de måste köpa dyr ersättningsel till sina PPA-avtal där de garanterat vissa leveranser, här kan vi tala om Ebberöds bank. Vi på landsbygden njuter av lugnet och friden i fulla drag och kanske låter våra solceller ladda batterierna.

Scenario tre när det blåser mycket: Härligt nu ger vindkraften så mycket att det blir negativa priser för konsumenten. Det blåser så mycket i hela norra Europa att ingen vill köpa någon el varför många verk måste stängas av. Ägarna till vindkraftsindustrierna som i sitt stilla sinne trott att mycket blåst är bra för affärerna, biter sig i tummen och blir förbannade att först få betala för att leverera ut sin el och sedan stänga sina verk. PPA-avtalen säger ju fortfarande att en viss mängd el skall levereras och till på köpet till det låga priset. Här kan vi åter tala om Ebberöds bank. Vi på landsbygden märker inte mycket mer än att turbulensen efter verken knäcker topparna på våra träd, som kommunen får ersätta eftersom det är de som godkänt förstörelsen.

Vinnare i alla lägen är de globala företag som tecknat PPA-avtal.

Förlorare i alla lägen är ägarna till vindkraftsindustrierna som är pensionsfonder, så det är vi konsumenter som står för hela notan, genom att bli blåsta på våra pensioner.

Hur kan man tillåta MP styra oss mot misär i en katastrofal miljöförstöring.? När det är dags för storservice på verken visar kalkylen tydligt att man inte kan kasta mer pengar i sjön så det är enklast att stänga verken och sätta den parken i konkurs. Men vet någon hur detta regleras i ett PPA-avtal? Kommer exploatören att få ta ansvaret eller avslutas avtalet bara.

Miljöpartiet och regeringen bryr sig varken om natur, människor, djur eller miljön eftersom vindkraft ger mer miljöförstöring än vatten eller kärnkraft.

Föreningen Vi, Kennet Karlsson

"Men vad händer när MP fått som de vill? Jo först måste vi bygga ut balanskraften med att ta nya älvar i bruk eller elda olja/gas, kanske rent av köpa kolkraft."

Läs mer