GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återhämtning och omstart i fokus 2022

Växjö kommun skapas och växer genom den fantastiska mångfald av engagerade och drivna människor som bor och verkar här. Många har påverkats av pandemin och det är med viss försiktighet som vi ser fram emot ljusare tider. Blågröna Växjö vidtar kraftfulla åtgärder för att möjliggöra återhämtning och en trygg omstart i hela kommunen.
Debatt • Publicerad 7 juni 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Blågröna Växjö satsar på att utveckla rekreationsområdet Evedal som mötesplats och besöksmål”, skriver debattskribenterna om kommunens framtida satsningar.
”Blågröna Växjö satsar på att utveckla rekreationsområdet Evedal som mötesplats och besöksmål”, skriver debattskribenterna om kommunens framtida satsningar.Foto: Lotta Eliasson

Vi har under snart två decennier haft ordning och reda i ekonomin och det skapar nu goda förutsättningar för att minska den försäkrade delen av pensionsskulden. Det minskar våra kostnader över tid och frigör mer resurser till en trygg välfärden.

Hållbarhetsprogrammet blir nu en del av budgetramverket och ett tydligare instrument för fortsatt hållbar utveckling. Utvecklingen av Cykelstaden Växjö, fler laddstolpar och ny belysning i både tätort och landsbygd bidrar till både minskad klimatpåverkan och ökad trygghet. Vår vattenförsörjning behöver ses över och utreda förutsättningarna för att införa det miljövänliga trerörssystemet.

Vi vill ge våra medarbetare goda möjligheter till återhämtning genom att arbeta med verksamhetsinriktade hälsofrämjande insatser och höja friskvårdsbidraget. Ett samlat anställnings- och rekryteringscentra ska bidra till ökad kvalitet och avlastning. Fortbildningsinsatser ska öka måltidsorganisationens kunskaper om vegetarisk mat och ge vår omsorgspersonal utvecklingsmöjligheter.

Välmående företag i hela kommunen är en förutsättning för att ge en trygg omstart. Vi vill ha ett företagsklimat i toppklass och tar ett krafttag under 2022 med ett omfattande näringslivs- och trygghetspaket. Tryggheten bland invånare och företagare behöver öka. Dialogen med näringslivet ska stärkas med ett nytt råd för näringslivets intresseorganisationer. Mobila kontorshubbar och fler villatomter tillskapas i hela kommunen för att främja hållbar tillväxt. Växjölöftet och yrkesutbildningar förstärks för att bidra till god kompetensförsörjning och motverka ungdomsarbetslösheten.

Skolan formar morgondagens invånare. Andelen i skolpengen avsatt för att stärka kvaliteten i undervisningen behöver därför öka. Åtgärder behöver vidtas för kunskapsskulden och den psykisk ohälsan bland barn och unga som pandemin orsakat. Därför utökar vi läxhjälpen, breddar lovskolan och ökar tillgängligheten till elevhälsan. Vi vill även uppmuntra till fler profiler på våra skolor och förskolor, samt utreda möjligheten till omvänd skolskjuts.

Många äldre har tvingats till isolering. Fokus kommer därför att riktas mot att bryta den ofrivilliga ensamheten och motverka den psykiska ohälsan. Vi vill även tillskapa aktiviteter särskilt riktade mot utsatta målgrupper och öka läkarsamverkan med regionen.

Blågröna Växjö satsar på att utveckla rekreationsområdet Evedal som mötesplats och besöksmål. Kommunens naturområden har för många blivit synonymt med återhämtning och gemenskap. Det intresset vill vi möta upp satsar på att utveckla leder och naturstråk i hela kommunen. Vi fortsätter även den påbörjade satsningen på att ge kultur- och fritidsföreningarna möjlighet till nystart när fler medlemmar kan återgå till sina aktiviteter. En ny vision för Arenastaden ska stärka utvecklingen av idrottsstaden. Efter pandemin planerar vi för ett större evenemang som tack för alla ansträngningar.

Håll i, håll ut, tillsammans ger vi Växjö kraft till en trygg omstart.

Blågröna Växjö

Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C), Jon Malmqvist (KD), Gunnar Nordmark (L) och Magnus P. Wåhlin (MP)

”Vi vill ge våra medarbetare goda möjligheter till återhämtning genom att arbeta med verksamhetsinriktade hälsofrämjande insatser och höja friskvårdsbidraget.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.