GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att byta livsstil nödvändigt för att klara klimatmålet

Många personer vi träffar i valarbetet frågar sig: Hur ska jag leva klimatsmart? Vad kan jag göra? Miljöpartiet i Växjö listar här ett par förslag till förändring.
Debatt • Publicerad 8 juli 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bygg ett kallbadhus vid Växjösjön, det föreslår miljöpartiets representanter.
Bygg ett kallbadhus vid Växjösjön, det föreslår miljöpartiets representanter.Foto: Lena Gunnarsson

I dag släpper varje Kronobergare i genomsnitt ut cirka 10 ton växthusgaser om året och i en nära framtid ska det vara cirka 3 ton. (se Vaxjo.se/klimatkontraktet). Nya mindre energikrävande livsstilar är nödvändiga för att vi ska klara klimatmålen till år 2030.

• Klimatförändringar

Nu spås att det blir värmerekord i sommar i vissa delar av världen och vi har redan erfarenhet av alltför varma somrar och torka. Vi behöver bygga med tanke på att hålla oss varma på vintern men lika viktigt är att få tillräckligt med skugga och en dräglig inomhustemperatur om nätterna under sommaren. Träd som ger skugga mycket nära bostäder, vid gator och torg är en lösning.

Vi vill se att minst 2000 lite större träd planteras Växjö och bland annat för att skapa mikroparker längs stråk där folk rör sig, med sitt- och enkla lekplatser.

Vi föreslår att det byggs ett utomhusbad i Arabyparken som kan bli en mötesplats där man kan svalka sig och träna simkunskaper på sommarhalvåret och vi vill också verka för att ett kallbadhus byggs centralt vid Växjösjön i anknytning till den nya simhallen.

• Livsstilar

Våra samhällen, livsstilar och liv har en stor potential i att utvecklas positivt i och med omställningsarbetet. Med flera olika typer av boenden, mer service och fler arbetsplatser kan stadsdelar och orter i Växjö kommun göras till mer kompletta lokalsamhällen. Till exempel i stadsdelen Araby kan lägenheter i bottenplanen byggas om till kontor och verkstäder och nybyggda bostadshus kan ha ”bokaler” i bottenvåningarna. Ensamhet och enpersonshushåll kan vara stressande och har då en negativ påverkan på vår hälsa. Därför tror MP på boendeformer som för människor närmare varandra och som gör delningsekonomin enklare. Miljöpartiet vill att det kommunala bostadsbolaget bygger radhus, ekobyar, generationsboenden och bogemenskaper i närhet till kollektivtrafik. Alla nybyggda hus i kommunen ska förstås ha solceller på alla tak.

• Arkitekturstrategi

Miljöpartiet har under våren föreslagit att Växjö kommun ska arbeta fram en Arkitekturstrategi (se Boverket.se). Den kan innebära ett ökat medborgardeltagande i planeringsprocesser och vara ett verktyg för ökade kunskaper om hur kommunen planerar klimatsmarta livsmiljöer ur teknisk, estetiskt och sociala synvinklar.

Eftersom utsläppen av växthusgaser, efter infångning, ska vara noll i Växjö kommun år 2030 och år 2045 i hela Sverige arbetar vi miljöpartister för att kommuner och stat ska ta de beslut som gör detta möjligt.

Erik Jansson, Birgitta Josefsson, Katinka Schartau

Mp Växjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.