Annons

Att gå förbi varannan postlåda utan brev att dela ut är inte särskilt rationellt

Postnord har inte fått en krona i stöd till den samhällsomfattande posttjänsten i Sverige. Det är portot som ensamt har finansierat vår finmaskiga infrastruktur från Ystad till Treriksröset, inklusive brevterminalen i Alvesta.
Replik • Publicerad 8 mars 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet seniornätverk i Kronoberg skrev i en debattartikel att regeringen måste stoppa vad de menar är serviceförsämringar från Postnord. Nu svarar företaget.
Centerpartiet seniornätverk i Kronoberg skrev i en debattartikel att regeringen måste stoppa vad de menar är serviceförsämringar från Postnord. Nu svarar företaget.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Sedan millennieskiftet har mer än hälften av alla brev i Sverige övergått till främst digitala alternativ. I Danmark, vars postväsende slogs ihop med den svenska posten 2009 när Centerpartiet ingick i regeringsunderlaget, har minskningen varit än kraftigare med mer än 80 procent minskning. Mer än hälften av intäkterna har alltså försvunnit, samtidigt som kostnaderna, som i stor utsträckning är fasta, består. Inom kort kommer vi bara ha brev att dela ut till ungefär vartannat hushåll. Att gå förbi varannan postlåda utan brev att dela ut är inte särskilt rationellt, varken ekonomiskt eller miljömässigt.

Sedan lång tid tillbaka har tidningarna dragit tillbaka sin egen distribution där det är dyrt, för att överlämna denna distribution till Postnord. Dessa prenumeranter har fått sina tidningar utdelade med brevbäraren någon gång under dagen, till skillnad från övriga prenumeranter som kan läsa sin tidning till morgonkaffet. Att tidningsläsare behandlas annorlunda beroende på om man bor i tätort eller på landsbygd är alltså ett medvetet val från tidningarna själva.

Annons

De dagstidningar som nu är under diskussion går inte i de postala flödena och har historiskt aldrig varit en del av den samhällsomfattande posttjänsten. Det har varit en tjänst som Postnord har kunnat tillhandahålla eftersom brevbärarna ändå har gått förbi alla postlådor.

De prenumeranter till tidningarna som debattskribenterna från Centerpartiet hänvisar till och som påverkas av varannandagsutdelning är enligt uppgifter i media 300. Det ska ställas i relation till de hushåll och företag som Postnord delar ut brev till i de här tidningarnas spridningsområde, nästan 140 000.

Om vi skulle fortsätta att dela ut post varje dag bara för att täcka dessa 300 prenumeranters behov av dagstidningar skulle våra brevbärare i genomsnitt behöva gå förbi nästan 500 hushåll och företag för varje prenumerant som påverkas.

Vi har tagit fram en lösning för dagstidningar som vill kunna nå sina prenumeranter på daglig basis, men tyvärr har intresset varit svalt.

Vi är stolta över vårt uppdrag och kommer att göra de förändringar som krävs för att fortsätta ge en bra postservice i hela landet. Att fungera som ett indirekt distributionsstöd till dagstidningar ingår dock inte i det uppdraget.

Robert Andersson, distributionsområdeschef Postnord

”Om vi skulle fortsätta att dela ut post varje dag bara för att täcka dessa 300 prenumeranters behov av dagstidningar skulle våra brevbärare i genomsnitt behöva gå förbi nästan 500 hushåll och företag för varje prenumerant som påverkas.”
Annons
Annons
Annons
Annons