Annons

Bästa kommunpolitiker – låt solen göra Växjö grönt igen

Enligt klimatlagen från 2018 skall Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Regeringen har låtit olika branscher utarbeta så kallade färdplaner med förslag till hur detta skulle kunna göras.
Debatt • Publicerad 1 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rudolf Sillén tycker att Växjö kommun ska satsa på solceller.
Rudolf Sillén tycker att Växjö kommun ska satsa på solceller.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I samtliga fall baseras åtgärderna på kraftigt ökad användning av elektricitet. En ökning från nuvarande cirka 140 TWh per år med 48 TWh. Det skulle motsvara sex nya kärnkraftverk (vilket är en osannolik lösning). En kraftig utbyggnad av elnäten skulle behövas för att kunna distribuera energin.

Det bästa sättet att skapa energi är att utnyttja solen. Vattenkraft och vindkraft är indirekt solenergi. Direkt solenergi erhålls med solceller. Den rörliga kostnaden för energin är i princip noll. Energin är helt fri från utsläpp av koldioxid. El från solceller kan lagras genom att via elektrolys av vatten producera vätgas. Vätgasen kan sedan vid behov skapa elektricitet via bränsleceller.

Annons

Växjö borde satsa på att utnyttja solenergi för att aktivt bidra till att kunna uppfylla målet med noll nettoutsläpp av växthusgaser. Ett praktiskt sätt är att se till att användning av solceller ökas kraftigt. Undertecknat lämnade 2019 ett medborgarförslag att alla nybyggda villor och andra fastigheter skulle där så är möjligt installera solceller.

Merkostnaden skulle bli obetydlig. För varje kvadratmeter skulle cirka 170 kWh genereras per år. För villaägaren skulle det innebära minskade kostnader för el, kanske en besparing runt 40 procent. För samhället skulle det innebära ett steg mot målet med noll nettoutsläpp av växthusgaser samt att många lokala elproducenter minskar belastningen på nätet. Resultatet av mitt förslag blev ingenting!

Vad skulle Växjö kunna ha gjort 2019? Då byggdes 127 småhus och 557 flerfamiljshus. Solceller har bäst effekt i söderläge men placering i östlig eller västlig riktning ger cirka 85 procent av effekten. Solceller kan även placeras på fasader och integreras i tak i stället för tegelpannor.

En grov uppskattning tyder på att minst 60 000 m2 solceller hade kunnat installeras. Eftersom cirka 50 procent av Sveriges energibehov används av bostäder hade det varit nyttiga installationer.

När man åker runt i nybyggda områden blir jag besviken över att bara se enstaka solcellsinstallationer. Ett annat förslag är att placera solceller (cirka 11 000 m2) på en flytande plattform i Växjösjön som automatiskt ställer in sig efter solen. Detta skulle kompletteras med en anläggning för vätgasproduktion till bilar och bussar.

Anläggningen skulle definitivt sätta fokus på Växjö som en kommun med klimatambitioner. Lämnat som medborgarförslag utan reaktion.

En del privata aktörer har visat framfötterna. En sådan är Lidl i Norrmark som installerat 564 m2 solceller taket på butiken i Norremark. Från starten fram till 20/9 har anläggningen producerat 295 544 kWh vilket medför en besparing av ungefär 200 ton koldioxid. Solcellerna klarar runt 20 procent av butikens elbehov inklusive laddstolpar för elbilar.

Bästa kommunpolitiker! Börja tänka konstruktivt och miljöcentrerat för att göra Växjö grönt igen. Satsa på befintlig, väl beprövad teknik – satsa på solceller!

Rudolf Sillén, företagare i Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons