Annons

Bättre samarbete mellan central polisorganisation och lokal polis ger tryggare landsbygd

Sju gårdar med sju familjer längs en och samma byväg i Älmhults kommun fick en natt nyligen ovälkommet besök av en av dessa ligor som tar sig in i förråd och stallbyggnader för att stjäla. Den här gången var man ute efter röjsågar, lövblåsar, motorsåg och verktyg. Tryggheten hos sju familjer fick sig en törn.
Debatt • Publicerad 18 mars 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är viktigt att finslipa på polisorganisationen för att mera effektivt utnyttja den lokala polisens styrka och möjligheter, anser Yvonne Jonsson (C).
Det är viktigt att finslipa på polisorganisationen för att mera effektivt utnyttja den lokala polisens styrka och möjligheter, anser Yvonne Jonsson (C).Foto: Johan Nilsson/TT

För grannarna, som direkt kontaktade varandra (annars hade inte inbrotten upptäckts), var det uppenbart att dessa inbrott under en och samma natt hänger ihop. En liga har gjort en stöldräd. Den här typen av brott har ökat dramatiskt säger försäkringsbolagen.

Hade den lokala polisorganisationen direkt blivit informerade av Polisregion Syd hade man sannolikt sett kopplingen på en gång. I stället tappar man värdefull tid för att säkra spår och i bästa fall stoppa fortsatta räder. Vad som hände nu var att sex av dessa sju anmälningar direkt lades ned.

Annons

Detta är baksidan av den stora polisorganisation som genomfördes 2015. I korta drag innebär det att man slog samman 21 polisdistrikt och bildade sju polisregioner, där Kronobergs län ingår i Region Syd. Syftet var att öka kostnadseffektiviteten, få större flexibilitet och bättre vaksamhet med en tydlig ansvarskedja från myndighetsledning och nedåt. Men risken är att man tappar det lokala perspektivet. Hur ska en central enhet kunna veta att flera enskilda brott hänger ihop, att gårdarna ligger längs med samma byväg?

Älmhult har turen att ha en lokal polisstation med en lokalt förankrad polis. Men då är det viktigt är att det finns fungerande arbetsmetodik, där den stora regionen direkt kan involvera den lokala polisen utan att filtrera bort anmälningar.

Alla anmälningar, som inte är direkt nödläge, kommer till ett centralt placerat callcenter.

Anmälan från Älmhult hamnar hos en förundersökningsledare i Malmö, som tar ställning till varje enskilt fall. Man ser inte omedelbart att alla sju brotten hänger ihop.

Detta är bara ett exempel på bristerna hos en stor central organisation, det finns stora möjligheter till förbättring för att bättre använda den lokala polisens styrka.

Polisorganisationen är säkert noga genomtänkt och den är förankrad. Men nu är det dags att finslipa detaljerna så att man både använder styrkan hos en central organisation och möjliggör för att mera effektivt utnyttja den lokala polisens styrka och möjligheter. En lokalt närvarande polis skapar trygghet, men måste också ges förutsättningar att agera.

Yvonne Jonsson (C)

”Älmhult har turen att ha en lokal polisstation med en lokalt förankrad polis. Men då är det viktigt är att det finns fungerande arbetsmetodik, där den stora regionen direkt kan involvera den lokala polisen utan att filtrera bort anmälningar.”
Annons
Annons
Annons
Annons